cielęcina w sosie śmietanowym z pieczarkami

Delikatna cielęcina pod pikantnym kremowym sosem grzybowym. Bardzo lubię mięso, zwłaszcza cielęcinę i wołowinę. Ten przepis przyciągnął swój sos. Danie doceniła cała rodzina.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Cielęcinę pokroić w poprzek włókien na porcje i ubić.
2. Wymieszaj sól z czerwoną papryką i zetrzyj mięso tą mieszanką.
3. Sos. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz. Przełóż czosnek przez prasę. Na innej patelni rozgrzej śmietanę, dodaj czosnek i grzyby, wymieszaj, przykryj i od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Na patelni, na której smażono grzyby, włóż mięso i smaż przez 5 minut z każdej strony.
5. Przenieś mięso na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
6. Połóż gotowe mięso na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym, udekoruj pomidorami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy