cielęcina w sosie śmietanowym z pieczarkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Cielęcinę pokroić w poprzek włókien na porcje i ubić.
2. Wymieszaj sól z czerwoną papryką i zetrzyj mięso tą mieszanką.
3. Sos. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz. Przełóż czosnek przez prasę. Na innej patelni rozgrzej śmietanę, dodaj czosnek i grzyby, wymieszaj, przykryj i od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Na patelni, na której smażono grzyby, włóż mięso i smaż przez 5 minut z każdej strony.
5. Przenieś mięso na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
6. Połóż gotowe mięso na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym, udekoruj pomidorami i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g