skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki według listy. SOS fricase przygotujemy zgodnie z recepturą kuchni francuskiej. Filet z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w małe kostki o grubości około jednego centymetra i długości nie większej niż trzy centymetry. Połóż kawałek masła na patelni, rozpuść go na dużym ogniu, smaż filet z kurczaka na dużym ogniu na roztopionym maśle, aby wszystkie soki pozostały w mięsie, wtedy będzie soczyste, mięso powinno stać się białe, ale nie trzeba na nim tworzyć złotej skórki. Wyciskamy sok z połowy cytryny na mięso, nie więcej niż jedną łyżkę soku z cytryny, dodajemy sól, gałkę muszkatołową, pieprz i mąkę, mieszamy, smażymy jeszcze przez kilka minut. Wlej połowę śmietany i bulion z kurczaka, wymieszaj. Zdarza się, że śmietana zwija się pod wpływem wysokiej temperatury, aby tego uniknąć, zmniejsz ogień do minimum, gdy sos zacznie się gotować. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso w sosie przez około 15 minut na małym ogniu. Ubij żółtka jaj kurzych trzepaczką i wymieszaj z pozostałą śmietaną, aż powstanie jednorodna konsystencja mieszanki. Gotowaną mieszaninę wlewa się na patelnię do mięsa, miesza. Pozwól sosowi się zagotować, trzymaj naczynie na ogniu przez kilka minut pod pokrywką i wyłącz ogień. SOS fricase jest gotowy. Pozostaje ugotować przystawkę do smaku. Ryż, kasza gryczana i tłuczone ziemniaki są idealne do tego sosu.
Fricase jest nie tylko smacznym daniem, ale także bardzo zdrowym, ponieważ składa się głównie z łatwo przyswajalnego białka z różnymi aminokwasami i zawiera niewiele tłuszczów i węglowodanów. Mięso z kurczaka zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E, D, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy. Dlatego zaleca się włączenie takiego dania do menu przy wysiłku psychicznym i fizycznym, kobietom w ciąży, osobom starszym i dzieciom, a także osobom cierpiącym na zapalenie żołądka i inne choroby żołądka, choroby sercowo-naczyniowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g