sos fricase

gulasz z kurczaka z białym mięsem z kremowym sosem. W klasycznej kuchni francuskiej fricasse to mięso z kurczaka pokrojone na małe kawałki, smażone na maśle i duszone w kremowym sosie na bazie śmietany, mieszanki białego wina i bulionu.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
182 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Przygotuj składniki według listy. SOS fricase przygotujemy zgodnie z recepturą kuchni francuskiej. Filet z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w małe kostki o grubości około jednego centymetra i długości nie większej niż trzy centymetry. Połóż kawałek masła na patelni, rozpuść go na dużym ogniu, smaż filet z kurczaka na dużym ogniu na roztopionym maśle, aby wszystkie soki pozostały w mięsie, wtedy będzie soczyste, mięso powinno stać się białe, ale nie trzeba na nim tworzyć złotej skórki. Wyciskamy sok z połowy cytryny na mięso, nie więcej niż jedną łyżkę soku z cytryny, dodajemy sól, gałkę muszkatołową, pieprz i mąkę, mieszamy, smażymy jeszcze przez kilka minut. Wlej połowę śmietany i bulion z kurczaka, wymieszaj. Zdarza się, że śmietana zwija się pod wpływem wysokiej temperatury, aby tego uniknąć, zmniejsz ogień do minimum, gdy sos zacznie się gotować. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso w sosie przez około 15 minut na małym ogniu. Ubij żółtka jaj kurzych trzepaczką i wymieszaj z pozostałą śmietaną, aż powstanie jednorodna konsystencja mieszanki. Gotowaną mieszaninę wlewa się na patelnię do mięsa, miesza. Pozwól sosowi się zagotować, trzymaj naczynie na ogniu przez kilka minut pod pokrywką i wyłącz ogień. SOS fricase jest gotowy. Pozostaje ugotować przystawkę do smaku. Ryż, kasza gryczana i tłuczone ziemniaki są idealne do tego sosu.
Fricase jest nie tylko smacznym daniem, ale także bardzo zdrowym, ponieważ składa się głównie z łatwo przyswajalnego białka z różnymi aminokwasami i zawiera niewiele tłuszczów i węglowodanów. Mięso z kurczaka zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E, D, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy. Dlatego zaleca się włączenie takiego dania do menu przy wysiłku psychicznym i fizycznym, kobietom w ciąży, osobom starszym i dzieciom, a także osobom cierpiącym na zapalenie żołądka i inne choroby żołądka, choroby sercowo-naczyniowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy