skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie zgodnie z przepisem "żeberka wołowe z ziemniakami" weź żeberka wołowe (lepiej, jeśli jest to młode mięso, dla starego - określone przez ciemniejszy kolor miąższu, wydłuż czas gotowania), ziemniaki, cebulę i marchewkę, z przypraw wziąłem kurkumę i curry - zarówno dla koloru, jak i smaku, a także sól i mieszankę papryki z młyna, liść laurowy, do podania - zielenie.
Krok 2:
Dobrze opłucz żeberka wołowe, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje, możesz częściowo zostawić kawałki z samą kością, a częściowo bez.
Krok 3:
Grubo posiekaj obraną i umytą cebulę i marchewkę.
Krok 4:
Na rozgrzanym oleju usmaż żeberka z obu stron na złoty kolor, obracając drewnianą szpatułką. Wygodniej jest gotować danie w kotle lub garnku z grubym dnem.
Krok 5:
Dodaj cebulę i marchewkę i kontynuuj lekkie smażenie, nie musisz smażyć na węgle. Odwróć składniki szpatułką.
Krok 6:
Zalej żeberka warzywami wrzącą wodą z czajnika, aby przykryła smażone potrawy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 7:
Obierz ziemniaki i pokrój je również w grubą kostkę.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki do kotła. Jeśli chcesz uzyskać duszone ziemniaki z żeberkami o gęstej konsystencji, dodaj mniej wody, jeśli jest bardziej płynny, to odpowiednio więcej. To kwestia gustu i przyzwyczajenia. Dusić żeberka wołowe z ziemniakami, aż ziemniaki będą ugotowane, posolić, dodać przyprawy i liść laurowy na 10 minut przed końcem gotowania.
Krok 9:
Posiekaj koperek i pietruszkę oraz szczypiorek. Przygotuj bardziej miękkie części i liście do podania, a łodygi i bieloną część cebuli dodaj razem z liściem laurowym.
Krok 10:
Podawaj żeberka wołowe z ziemniakami na gorąco, posypane świeżymi ziołami.
żeberka wołowe z ziemniakami to powszechne danie, więc jest przygotowywane po prostu i jest satysfakcjonująco satysfakcjonującym kompletnym obiadem. Można go przygotować o mniej lub bardziej gęstej konsystencji. Ziemniaki lepiej jest przyjmować odmiany skrobiowe, gotują się pełniej, tworząc gęsty, bogaty bulion.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g