żeberka wołowe z ziemniakami

żeberka wołowe z ziemniakami - proste, satysfakcjonujące i smaczne. Codzienne danie obiadowe dla rodziny. Szczególnie takie potrawy są preferowane przez mężczyzn, którzy dużo pracują fizycznie - są sycące, więc dają dużo siły i dobrze zaspokajają głód.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 42 % 10 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie zgodnie z przepisem "żeberka wołowe z ziemniakami" weź żeberka wołowe (lepiej, jeśli jest to młode mięso, dla starego - określone przez ciemniejszy kolor miąższu, wydłuż czas gotowania), ziemniaki, cebulę i marchewkę, z przypraw wziąłem kurkumę i curry - zarówno dla koloru, jak i smaku, a także sól i mieszankę papryki z młyna, liść laurowy, do podania - zielenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz żeberka wołowe, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje, możesz częściowo zostawić kawałki z samą kością, a częściowo bez.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo posiekaj obraną i umytą cebulę i marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzanym oleju usmaż żeberka z obu stron na złoty kolor, obracając drewnianą szpatułką. Wygodniej jest gotować danie w kotle lub garnku z grubym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę i marchewkę i kontynuuj lekkie smażenie, nie musisz smażyć na węgle. Odwróć składniki szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej żeberka warzywami wrzącą wodą z czajnika, aby przykryła smażone potrawy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki i pokrój je również w grubą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do kotła. Jeśli chcesz uzyskać duszone ziemniaki z żeberkami o gęstej konsystencji, dodaj mniej wody, jeśli jest bardziej płynny, to odpowiednio więcej. To kwestia gustu i przyzwyczajenia. Dusić żeberka wołowe z ziemniakami, aż ziemniaki będą ugotowane, posolić, dodać przyprawy i liść laurowy na 10 minut przed końcem gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj koperek i pietruszkę oraz szczypiorek. Przygotuj bardziej miękkie części i liście do podania, a łodygi i bieloną część cebuli dodaj razem z liściem laurowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj żeberka wołowe z ziemniakami na gorąco, posypane świeżymi ziołami.

żeberka wołowe z ziemniakami to powszechne danie, więc jest przygotowywane po prostu i jest satysfakcjonująco satysfakcjonującym kompletnym obiadem. Można go przygotować o mniej lub bardziej gęstej konsystencji. Ziemniaki lepiej jest przyjmować odmiany skrobiowe, gotują się pełniej, tworząc gęsty, bogaty bulion.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy