skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy niezbędne składniki:
- umyj kurczaka i pokrój na średnie kawałki,
- umyj i obierz marchewki i ziemniaki, pokrój na średnie kawałki wielkości kurczaka,
- obieramy cebulę, kroimy również-średnio,
- umyj i pokrój grzyby na cienkie plasterki,
- szczypiorek kroimy ukośnie na długie kawałki,
- smaż sezam na suchej patelni przez 30 sekund,
- moczyć funchozę przez 20 minut w ciepłej wodzie. po spuszczeniu wody.
2. Kolejnym etapem gotowania będzie przygotowanie sosu, dla którego łączymy wszystkie składniki w odpowiednim pojemniku i dokładnie je mieszamy, aż będą gładkie.
3. Wlej ilość wody wskazaną w przepisie do rondla średniej wielkości. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy zawartość garnka się zagotuje, wlej posiekanego kurczaka, trzymaj mięso we wrzącej wodzie przez 1 minutę, a następnie spuść wodę. Taka manipulacja pozwoli Ci pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. W czystej patelni (możesz użyć kotła) włóż parzonego kurczaka, napełnij go sosem. Umieść patelnię na średnim ogniu, gotuj kurczaka pod pokrywką przez 10 minut.
5. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę, papryczki chili do kurczaka. Gotujemy wszystko razem, mieszając, przez 7 minut. Następnie zmniejszamy ciepło i ponownie wszystko mieszamy, po czym dusimy zawartość patelni przez kolejne 8 minut.
6. Na patelnię wkładamy funchozę, a także pokrojone grzyby i zieloną cebulę (część cebuli pozostawia się do dekoracji gotowego dania). Gotuj wszystko przez 5 minut (aż Funchoza i grzyby będą w pełni ugotowane), lekko wymieszaj, aby grzyby i makaron były całkowicie w sosie.
7. Gotowe danie posypujemy smażonym sezamem, pozostawionym na później zieloną cebulą. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g