pilaw bulgur z kurczakiem

zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny! Pilaw bulgur z kurczakiem jest przygotowywany bardzo łatwo, z dostępnych produktów. Idealne rozwiązanie na rodzinny obiad, a nawet świąteczny stół. Wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 38 % 11 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw bulgur z kurczakiem? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Pierś z kurczaka można zastąpić dowolnym mięsem, tylko czas gotowania Nieznacznie się wydłuży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pierś i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się resztek płynu. Pokrój mięso na małe, równe porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewkę na małe kostki, cebulę w kostkę i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na małe, dowolne fragmenty. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów, Zwykle tego nie robię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami podgrzej olej roślinny. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Aby przygotować pilaw bulgur, możesz użyć kotła lub patelni z wysokimi krawędziami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 5-10 minutach smażenia dodaj do kurczaka marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory do mięsa. Sól wszystko do smaku, pieprz i pozostaw na kolejne 5 minut. Na tym etapie możesz użyć swoich ulubionych przypraw lub gotowej mieszanki przypraw do pilawu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę wrzącej wody do garnka (wystarczy pół szklanki). Przykryj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bulgur spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. Rozłóż kaszę równą warstwą na patelni. Umyj główkę czosnku i włóż na środek (opcjonalnie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj wrzącą wodę, aby przykryła kaszę półtora do dwóch palców.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż płatki będą gotowe. Zajmie ci to od 20 do 25 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pyszny pilaw bulgur z kurczakiem jest gotowy!

jeśli po upływie określonego czasu w garnku pozostanie pewna ilość płynu, podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i pozostaw na 3-5 minut, aż resztki wody całkowicie odparują. 

podawaj gotowy pilaw ze świeżymi warzywami, wszelkiego rodzaju sosami i innymi rzeczami. 

w razie potrzeby posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami. 

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy