skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw bulgur z kurczakiem? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Pierś z kurczaka można zastąpić dowolnym mięsem, tylko czas gotowania Nieznacznie się wydłuży.
Krok 2:
Opłucz pierś i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się resztek płynu. Pokrój mięso na małe, równe porcje.
Krok 3:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.
Krok 4:
Pokrój marchewkę na małe kostki, cebulę w kostkę i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem.
Krok 5:
Pokrój pomidory na małe, dowolne fragmenty. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów, Zwykle tego nie robię.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami podgrzej olej roślinny. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Aby przygotować pilaw bulgur, możesz użyć kotła lub patelni z wysokimi krawędziami.
Krok 7:
Po 5-10 minutach smażenia dodaj do kurczaka marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 7-10 minut.
Krok 8:
Dodaj pomidory do mięsa. Sól wszystko do smaku, pieprz i pozostaw na kolejne 5 minut. Na tym etapie możesz użyć swoich ulubionych przypraw lub gotowej mieszanki przypraw do pilawu.
Krok 9:
Wlej trochę wrzącej wody do garnka (wystarczy pół szklanki). Przykryj, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.
Krok 10:
Bulgur spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. Rozłóż kaszę równą warstwą na patelni. Umyj główkę czosnku i włóż na środek (opcjonalnie).
Krok 11:
Dodaj wrzącą wodę, aby przykryła kaszę półtora do dwóch palców.
Krok 12:
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż płatki będą gotowe. Zajmie ci to od 20 do 25 minut.
Krok 13:
Pyszny pilaw bulgur z kurczakiem jest gotowy!
jeśli po upływie określonego czasu w garnku pozostanie pewna ilość płynu, podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i pozostaw na 3-5 minut, aż resztki wody całkowicie odparują.
podawaj gotowy pilaw ze świeżymi warzywami, wszelkiego rodzaju sosami i innymi rzeczami.
w razie potrzeby posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g