mięso po chińsku

dla miłośników kuchni chińskiej! Pyszne, palące danie! Mięso ze Sznurka po chińsku to świetna opcja na przygotowanie pikantnego mięsa z warzywami. To danie wygląda bardzo elegancko, więc możesz je ugotować na świątecznym stole.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 27 % 7 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso sznurkiem po chińsku? Niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso lekko umyć, osuszyć i lekko zamrozić. Pokrój w cienkie warstwy, a następnie wzdłuż włókien w paski niezbyt cienkie, około dwóch cm, ponieważ nadal się smaży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do miski, wlej sos sojowy, wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę, ostrą paprykę i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej na patelnię, dobrze go podgrzej, dodaj mięso. Ciągle mieszając smaż przez siedem do ośmiu minut, aż płyn wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj cebulę i marchewkę, wymieszaj. Smaż przez kolejne pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj paprykę i czosnek, smaż, aż papryka będzie miękka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, cukier, ocet, skrobię i przyprawy. Wlej wodę. Szybko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwykle wystarczy, aby mięso było już całkowicie miękkie. Jeśli masz trudną wołowinę, zwiększ czas duszenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy