skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso sznurkiem po chińsku? Niezbędne produkty.
Krok 2:
Mięso lekko umyć, osuszyć i lekko zamrozić. Pokrój w cienkie warstwy, a następnie wzdłuż włókien w paski niezbyt cienkie, około dwóch cm, ponieważ nadal się smaży.
Krok 3:
Włóż do miski, wlej sos sojowy, wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny.
Krok 4:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Posiekaj paprykę, ostrą paprykę i czosnek.
Krok 6:
Wlej olej na patelnię, dobrze go podgrzej, dodaj mięso. Ciągle mieszając smaż przez siedem do ośmiu minut, aż płyn wyparuje.
Krok 7:
Następnie dodaj cebulę i marchewkę, wymieszaj. Smaż przez kolejne pięć minut.
Krok 8:
Następnie dodaj paprykę i czosnek, smaż, aż papryka będzie miękka.
Krok 9:
Dodaj sól, cukier, ocet, skrobię i przyprawy. Wlej wodę. Szybko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 10:
Zwykle wystarczy, aby mięso było już całkowicie miękkie. Jeśli masz trudną wołowinę, zwiększ czas duszenia.
Krok 11:
Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g