skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bulgur z mięsem i warzywami? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Bulgur z wołowiną okazuje się bardzo smaczny. Opłucz kaszę w czystej wodzie.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój wołowinę w małe, równe kostki.
Krok 3:
W kotle podgrzej bezwonny olej roślinny. Aby przygotować bulgur z mięsem, możesz również użyć patelni lub garnka z grubym dnem i krawędziami. Wyślij mięso do masła. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania złotego odcienia. Następnie wlej trochę gorącej wody (dosłownie ćwierć szklanki), przykryj kocioł pokrywką i gotuj wołowinę na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz i osusz wszystkie warzywa.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę lub półpierścienie. Posiekaj marchewki w kostkę, a paprykę cienkimi piórami. Sposób krojenia warzyw może być dowolny.
Krok 6:
Pokrój pomidory w drobną kostkę i dowolnie posiekaj czosnek ręcznie. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów.
Krok 7:
Po określonym czasie, jeśli w kotle z mięsem pozostanie płyn, zwiększ ogień do maksimum i odparuj pozostały sok.
Krok 8:
Dodaj paprykę, cebulę i marchewkę do mięsa. Mieszając, gotuj przez 5 do 7 minut.
Krok 9:
Wyślij pokrojone pomidory i czosnek do kotła. Sól do smaku, pieprz i dodaj ulubione przyprawy.
Krok 10:
Następnie wyślij bulgur. Wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Wlej wodę. Na jedną porcję bulguru zaleca się użycie półtora do dwóch porcji wody. Te. weź półtora do dwóch szklanek wody na szklankę bulguru. Wlałem 1,5 szklanki ciepłej wody.
Krok 12:
Przykryj kocioł pokrywką. Po pojawieniu się oznak wrzenia zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj przez około 20-25 minut. W tym czasie płatki całkowicie wchłoną wodę, a wołowina osiągnie pełną gotowość.
Krok 13:
Gotowe! Podawaj na gorąco.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g