Gołąbki z sosem na patelni

delikatne i soczyste nie rozpadające się gołąbki z pysznym sosem! Gotuję gołąbki według tego przepisu i niezmiennie okazują się smaczne-liście kapusty są miękkie i delikatne, nadzienie soczyste, a sos pyszny! Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 41 % 7 g
103 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

jak zrobić gołąbki z sosem na patelni?

1. Opłucz ryż, włóż do rondla, zalej wodą (1-2 cm powyżej poziomu ryżu), gotuj do miękkości. Proces zajmie około 20 minut.
2. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje, umyj kapustę, usuń górne liście, Wytnij łodygę. Włóż kapustę do garnka, gotuj przez 5-7 minut, a następnie odwróć i gotuj przez tyle samo czasu. Jeśli kapusta jest całkowicie zanurzona w wodzie, nie trzeba jej dodatkowo odwracać i gotować.
3. Usuń liście z kapusty bez wyjmowania jej z patelni. Pozostaw usunięte liście w gorącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie połóż je na talerzu - pozwól im ostygnąć.
4. Na pomidorach wykonaj nacięcie w poprzek, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie natychmiast w lodowatej wodzie. Usuń skórę i pokrój miąższ na małe kostki.
5. Obierz marchewki, zetrzyj je na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę obraną z łuski.
6. Podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, włóż do niej połowę startej marchewki i posiekanej cebuli. Smażyć na złoty kolor, a następnie dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki), wymieszać, dusić przez 2-3 minuty.
7. Włóż mięso mielone do dużego pojemnika, dodaj do niego ryż, pokrojone pomidory, duszoną cebulę i marchewkę. Posiekaj koperek i umieść go na pozostałych składnikach, dodaj sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
8. Pokrój duże liście kapusty na pół, usuń twardy pręt. Umieść 2-3 łyżki na środku arkusza. l. nadzienie, zawiń Gołąbek. Zawiń gołąbki, aż skończy się nadzienie i przygotowane liście. Umieść gołąbki w naczyniu z grubym dnem-rondlu, kaczątku.
9. Przygotuj sos: włóż 3 łyżki do miski. l koncentrat pomidorowy, śmietana. Dodaj wodę, wszystko mieszając. Należy dodać tyle wody, aby powstały sos wystarczył do pokrycia gołąbków w rondlu - mniej więcej do środka górnych gołąbków.
10. Dusić gołąbki przez 1 godzinę.
11. Pozostaje ugotować smażenie. Aby to zrobić, rozgrzej pozostały olej na patelni, włóż do niego pozostałą cebulę i marchewkę, smaż na złoty kolor. Połóż smażenie na kapuście-następnie dusić naczynie przez kolejne 10-15 minut.

Gołąbki z sosem są gotowe! Podawaj je na gorąco, kładąc na porcjowanych talerzach, polewając powstały sos. Do gołąbków można również podać sos pomidorowy, świeżą schłodzoną śmietanę.

smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy