skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić gołąbki z sosem na patelni?
1. Opłucz ryż, włóż do rondla, zalej wodą (1-2 cm powyżej poziomu ryżu), gotuj do miękkości. Proces zajmie około 20 minut.
2. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje, umyj kapustę, usuń górne liście, Wytnij łodygę. Włóż kapustę do garnka, gotuj przez 5-7 minut, a następnie odwróć i gotuj przez tyle samo czasu. Jeśli kapusta jest całkowicie zanurzona w wodzie, nie trzeba jej dodatkowo odwracać i gotować.
3. Usuń liście z kapusty bez wyjmowania jej z patelni. Pozostaw usunięte liście w gorącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie połóż je na talerzu - pozwól im ostygnąć.
4. Na pomidorach wykonaj nacięcie w poprzek, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie natychmiast w lodowatej wodzie. Usuń skórę i pokrój miąższ na małe kostki.
5. Obierz marchewki, zetrzyj je na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę obraną z łuski.
6. Podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, włóż do niej połowę startej marchewki i posiekanej cebuli. Smażyć na złoty kolor, a następnie dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki), wymieszać, dusić przez 2-3 minuty.
7. Włóż mięso mielone do dużego pojemnika, dodaj do niego ryż, pokrojone pomidory, duszoną cebulę i marchewkę. Posiekaj koperek i umieść go na pozostałych składnikach, dodaj sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
8. Pokrój duże liście kapusty na pół, usuń twardy pręt. Umieść 2-3 łyżki na środku arkusza. l. nadzienie, zawiń Gołąbek. Zawiń gołąbki, aż skończy się nadzienie i przygotowane liście. Umieść gołąbki w naczyniu z grubym dnem-rondlu, kaczątku.
9. Przygotuj sos: włóż 3 łyżki do miski. l koncentrat pomidorowy, śmietana. Dodaj wodę, wszystko mieszając. Należy dodać tyle wody, aby powstały sos wystarczył do pokrycia gołąbków w rondlu - mniej więcej do środka górnych gołąbków.
10. Dusić gołąbki przez 1 godzinę.
11. Pozostaje ugotować smażenie. Aby to zrobić, rozgrzej pozostały olej na patelni, włóż do niego pozostałą cebulę i marchewkę, smaż na złoty kolor. Połóż smażenie na kapuście-następnie dusić naczynie przez kolejne 10-15 minut.
Gołąbki z sosem są gotowe! Podawaj je na gorąco, kładąc na porcjowanych talerzach, polewając powstały sos. Do gołąbków można również podać sos pomidorowy, świeżą schłodzoną śmietanę.
smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g