skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do gotowania makaronu ryżowego z kurczakiem i warzywami.Średniej wielkości marchewka i cebula. Filety z piersi też. Makaron ryżowy (w moim opakowaniu 200 gr.) prawie opakowanie. Mój pieprz jest duży, więc wziąłem połowę. Sezam jest biały.
Krok 2:
Wyjmij makaron ryżowy z opakowania, włóż do miski i zalej wrzącą wodą. pozostaw na dziesięć minut, sprawdzając gotowość.
Krok 3:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój w paski o grubości nie większej niż centymetr. Złożyć do głębokiego naczynia i polać sosem sojowym.
Krok 4:
Umyj warzywa, obierz / łuskaj / nasiona i pokrój w paski. Usmaż sezam na suchej patelni, aby lekko ciemniał i ujawniał swój smak.
Krok 5:
W naczyniu z grubym dnem na oleju usmaż przygotowane warzywa-marchew, cebulę, paprykę. Smażyć przez pięć minut.
Krok 6:
Dodaj filet z kurczaka z sosem sojowym do warzyw. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez siedem minut.
Krok 7:
Dodaj posiekany czosnek, w razie potrzeby sól, pieprz; w razie potrzeby inne przyprawy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje. Zdjąć z ognia.
Krok 8:
Z makaronem ryżowym odcedzić, spłukać i wrzucić do durszlaka, aby szkło płyn.
Krok 9:
Dodaj makaron ryżowy do kurczaka i warzyw, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Podawaj makaron ryżowy z warzywami posypanymi prażonym sezamem.
makaron ryżowy jest wytwarzany z mąki ryżowej. Czasami makaron ryżowy nazywany jest szklanym, chińskim. Makaron ryżowy jest szczególnie bogaty w witaminy z grupy B. w makaronach ryżowych można również znaleźć składniki mineralne-żelazo, potas, cynk, fosfor, mangan, miedź, selen i inne. Inną przydatną właściwością makaronu ryżowego jest brak jednego ze składników zbóż-glutenu-białka, które jest silnym alergenem. Ale dokładne informacje o jego braku należy zawsze sprawdzać na opakowaniu produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g