makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

pyszny makaron ryżowy z filetem z kurczaka i warzywami. Makaron ryżowy z warzywami i kurczakiem przedstawiciel kuchni koreańskiej. Oczywiście będzie to pełnoprawne danie Koreańskie, jeśli gotujesz, obserwując wszystkie niuanse gotowania-od naczyń, kończąc na wyborze przypraw i podawaniu samego dania na stole. Niemniej jednak, dostosowując przepis do własnych upodobań i oferując go domownikom, nikt nie będzie rozczarowany. Może nawet nikt nie odróżni go od zwykłego spaghetti. Chociaż zapach zdradza makaron ryżowy i tak.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 56 % 14 g
91 kcal
IG: 62 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do gotowania makaronu ryżowego z kurczakiem i warzywami.Średniej wielkości marchewka i cebula. Filety z piersi też. Makaron ryżowy (w moim opakowaniu 200 gr.) prawie opakowanie. Mój pieprz jest duży, więc wziąłem połowę. Sezam jest biały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij makaron ryżowy z opakowania, włóż do miski i zalej wrzącą wodą. pozostaw na dziesięć minut, sprawdzając gotowość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój w paski o grubości nie większej niż centymetr. Złożyć do głębokiego naczynia i polać sosem sojowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa, obierz / łuskaj / nasiona i pokrój w paski. Usmaż sezam na suchej patelni, aby lekko ciemniał i ujawniał swój smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W naczyniu z grubym dnem na oleju usmaż przygotowane warzywa-marchew, cebulę, paprykę. Smażyć przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj filet z kurczaka z sosem sojowym do warzyw. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez siedem minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany czosnek, w razie potrzeby sól, pieprz; w razie potrzeby inne przyprawy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje. Zdjąć z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z makaronem ryżowym odcedzić, spłukać i wrzucić do durszlaka, aby szkło płyn.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj makaron ryżowy do kurczaka i warzyw, wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj makaron ryżowy z warzywami posypanymi prażonym sezamem.

makaron ryżowy jest wytwarzany z mąki ryżowej. Czasami makaron ryżowy nazywany jest szklanym, chińskim. Makaron ryżowy jest szczególnie bogaty w witaminy z grupy B. w makaronach ryżowych można również znaleźć składniki mineralne-żelazo, potas, cynk, fosfor, mangan, miedź, selen i inne. Inną przydatną właściwością makaronu ryżowego jest brak jednego ze składników zbóż-glutenu-białka, które jest silnym alergenem. Ale dokładne informacje o jego braku należy zawsze sprawdzać na opakowaniu produktu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy