skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie opłucz żeberka wieprzowe w zimnej bieżącej wodzie i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie umieść żeberka w misce i posyp przyprawami-solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj żeberka wieprzowe, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki mięsa. Pozostaw mięso w tej formie na chwilę (około 10-15 minut), aby sól i czarny pieprz wsiąkły w żeberka.
po tym, jak żeberka są lekko marynowane w przyprawach, przenieś je do dużego garnka z grubym dnem lub kotła. Najpierw musisz wlać trochę oleju roślinnego na dno. Umieść patelnię z wieprzowiną na kuchence i włącz Minimalne ciepło. Dusić żeberka wieprzowe, przykrywając patelnię pokrywką.
dobrze opłucz ziemniaki bez obierania. Pokrój na dość duże kawałki.
obierz marchewki, opłucz i pokrój na duże kawałki.
obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie.
łodygi selera również opłucz i pokrój na kawałki o grubości około 1 centymetra.
czosnek obrać, opłukać i przepuścić przez specjalną prasę.
Przenieś wszystkie pokrojone i posiekane warzywa do dużego garnka na żeberka wieprzowe. Zalać wodą. Wymieszać. Dusić mięso z warzywami na małym ogniu przez około 3 godziny lub do momentu, aż żeberka i warzywa będą miękkie. Czas może się różnić w zależności od rodzaju mięsa i wielkości warzyw.
po tym, jak żeberka wieprzowe i warzywa zmiękły i wypuściły wystarczającą ilość soku, zdejmij patelnię z ognia. Wlać powstały bulion do innego pojemnika i wymieszać z lekko rozgrzaną śmietaną. Następnie ponownie włóż bulion ze śmietaną z powrotem do garnka z żeberkami wieprzowymi i duszonymi warzywami. Przykryj garnek pokrywką i na umiarkowanym ogniu gotuj mieszaninę przez 20 do 30 minut, aż bulion ze śmietaną się rozgrzeje.
gotowe danie można opcjonalnie posypać świeżymi posiekanymi ziołami i podawać ze świeżą bagietką. Bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g