żeberka wieprzowe z warzywami

wyjątkowo obfite danie, które nakarmi całą rodzinę! Żeberka wieprzowe duszone z warzywami to jeden z ich ulubionych przepisów w naszej rodzinie. To danie jest szczególnie popularne wśród mężczyzn. Żeberka są tak miękkie i delikatne! A duszone warzywa są nasączone sokiem mięsnym.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 21 % 6 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

dokładnie opłucz żeberka wieprzowe w zimnej bieżącej wodzie i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie umieść żeberka w misce i posyp przyprawami-solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj żeberka wieprzowe, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki mięsa. Pozostaw mięso w tej formie na chwilę (około 10-15 minut), aby sól i czarny pieprz wsiąkły w żeberka.

po tym, jak żeberka są lekko marynowane w przyprawach, przenieś je do dużego garnka z grubym dnem lub kotła. Najpierw musisz wlać trochę oleju roślinnego na dno. Umieść patelnię z wieprzowiną na kuchence i włącz Minimalne ciepło. Dusić żeberka wieprzowe, przykrywając patelnię pokrywką.

dobrze opłucz ziemniaki bez obierania. Pokrój na dość duże kawałki.

obierz marchewki, opłucz i pokrój na duże kawałki.

obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie.

łodygi selera również opłucz i pokrój na kawałki o grubości około 1 centymetra.

czosnek obrać, opłukać i przepuścić przez specjalną prasę.

Przenieś wszystkie pokrojone i posiekane warzywa do dużego garnka na żeberka wieprzowe. Zalać wodą. Wymieszać. Dusić mięso z warzywami na małym ogniu przez około 3 godziny lub do momentu, aż żeberka i warzywa będą miękkie. Czas może się różnić w zależności od rodzaju mięsa i wielkości warzyw.

po tym, jak żeberka wieprzowe i warzywa zmiękły i wypuściły wystarczającą ilość soku, zdejmij patelnię z ognia. Wlać powstały bulion do innego pojemnika i wymieszać z lekko rozgrzaną śmietaną. Następnie ponownie włóż bulion ze śmietaną z powrotem do garnka z żeberkami wieprzowymi i duszonymi warzywami. Przykryj garnek pokrywką i na umiarkowanym ogniu gotuj mieszaninę przez 20 do 30 minut, aż bulion ze śmietaną się rozgrzeje.

gotowe danie można opcjonalnie posypać świeżymi posiekanymi ziołami i podawać ze świeżą bagietką. Bardzo smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy