gulasz warzywny w garnku w piekarniku

zdrowe, dietetyczne, ze zwykłych produktów, najsmaczniejsze! Gulasz warzywny gotowany w piekarniku jest lekki, niskokaloryczny, bardzo delikatny w smaku. Proces pieczenia nie wykorzystuje oleju, a warzywa zachowują więcej składników odżywczych niż smażenie lub duszenie na patelni.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny w doniczkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Zestaw warzyw i ziół może być absolutnie dowolny-wybierz według własnego gustu, dostępności i pory roku. Gulasz można przygotować ze wstępnie smażonymi warzywami na patelni. W takim przypadku potrzebujesz oleju roślinnego. Zamiast bulionu warzywnego możesz użyć zwykłej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dobrze opłucz, obierz i pokrój na dowolne kawałki. Pokroiłam w duże kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i posiekaj. Przecięłam cebulę na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz na pół i już ćwiartki na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój marchewki. Możesz jak ja, w kółko, możesz w kostkę, kwestia gustu. Lub zetrzyj marchewki na grubej tarce, ale w tym przypadku prawie nie będą zauważalne w gulaszu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj bakłażana, odetnij ogon, pokrój na kawałki. Do prawie wszystkich warzyw wybrałem krojenie w dużą kostkę, aby gulasz był piękny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo z cukinią. Jeśli nie masz młodego warzywa, najpierw odetnij z niego grubą skórkę i wytnij nasiona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku papryki wyciąć rdzeń z nasionami, a następnie pokroić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój czysty, suchy pomidor. Możesz najpierw zdjąć z niego skórę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź żaroodporne garnki. Umieść w nich warzywa zgodnie z tą zasadą — na dole te, które gotują najdłużej, na górze są najszybsze w gotowaniu. Najpierw włożyłem ziemniaki, cebulę i marchewkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie bakłażan i cukinia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A na wierzchu papryka i pomidor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp warzywa ziołami. Dodaj sól, pieprz, cukier. Wlej bulion lub wodę. Nie daj się ponieść płynowi, ponieważ warzywa dadzą dużo soku podczas duszenia. Wlej trochę soku z cytryny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ustaw garnki na blasze do pieczenia, przykryj je pokrywkami. Dostałem dwa garnki o pojemności 500 ml i dwa mniejsze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. dusić gulasz przez 40-50 minut, w zależności od zestawu warzyw. Wyjmij gotowy gulasz, ostudź trochę i podawaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz posypać go ziołami podczas serwowania i postawić na stole bezpośrednio w doniczkach, w których został upieczony. Lub połóż na talerzach. Smacznego!

dostałem bardzo delikatne, dietetyczne danie. Jeśli chcesz wstępnie usmażyć warzywa, smaż je partiami-cebulę i cukinię z bakłażana, następnie pomidory i paprykę, a następnie ziemniaki. Smaż warzywa przez krótki czas, celem nie jest gotowanie, a jedynie ich lekkie usmażenie. W tej samej kolejności umieść je w doniczkach. Skróć czas duszenia w piekarniku do 15-20 minut.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy