skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny w doniczkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Zestaw warzyw i ziół może być absolutnie dowolny-wybierz według własnego gustu, dostępności i pory roku. Gulasz można przygotować ze wstępnie smażonymi warzywami na patelni. W takim przypadku potrzebujesz oleju roślinnego. Zamiast bulionu warzywnego możesz użyć zwykłej wody.
Krok 2:
Ziemniaki dobrze opłucz, obierz i pokrój na dowolne kawałki. Pokroiłam w duże kostki.
Krok 3:
Obierz cebulę i posiekaj. Przecięłam cebulę na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz na pół i już ćwiartki na kawałki.
Krok 4:
Obierz i pokrój marchewki. Możesz jak ja, w kółko, możesz w kostkę, kwestia gustu. Lub zetrzyj marchewki na grubej tarce, ale w tym przypadku prawie nie będą zauważalne w gulaszu.
Krok 5:
Umyj bakłażana, odetnij ogon, pokrój na kawałki. Do prawie wszystkich warzyw wybrałem krojenie w dużą kostkę, aby gulasz był piękny.
Krok 6:
Zrób to samo z cukinią. Jeśli nie masz młodego warzywa, najpierw odetnij z niego grubą skórkę i wytnij nasiona.
Krok 7:
W przypadku papryki wyciąć rdzeń z nasionami, a następnie pokroić.
Krok 8:
Pokrój czysty, suchy pomidor. Możesz najpierw zdjąć z niego skórę.
Krok 9:
Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj.
Krok 10:
Weź żaroodporne garnki. Umieść w nich warzywa zgodnie z tą zasadą — na dole te, które gotują najdłużej, na górze są najszybsze w gotowaniu. Najpierw włożyłem ziemniaki, cebulę i marchewkę.
Krok 11:
Następnie bakłażan i cukinia.
Krok 12:
A na wierzchu papryka i pomidor.
Krok 13:
Posyp warzywa ziołami. Dodaj sól, pieprz, cukier. Wlej bulion lub wodę. Nie daj się ponieść płynowi, ponieważ warzywa dadzą dużo soku podczas duszenia. Wlej trochę soku z cytryny.
Krok 14:
Ustaw garnki na blasze do pieczenia, przykryj je pokrywkami. Dostałem dwa garnki o pojemności 500 ml i dwa mniejsze.
Krok 15:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. dusić gulasz przez 40-50 minut, w zależności od zestawu warzyw. Wyjmij gotowy gulasz, ostudź trochę i podawaj.
Krok 16:
Możesz posypać go ziołami podczas serwowania i postawić na stole bezpośrednio w doniczkach, w których został upieczony. Lub połóż na talerzach. Smacznego!
dostałem bardzo delikatne, dietetyczne danie. Jeśli chcesz wstępnie usmażyć warzywa, smaż je partiami-cebulę i cukinię z bakłażana, następnie pomidory i paprykę, a następnie ziemniaki. Smaż warzywa przez krótki czas, celem nie jest gotowanie, a jedynie ich lekkie usmażenie. W tej samej kolejności umieść je w doniczkach. Skróć czas duszenia w piekarniku do 15-20 minut.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g