Palak Paneer

udekoruj stół jasnym i niezwykłym daniem z odległych Indii! Palak Paneer to jedno z najlepszych wegetariańskich dań kuchni indyjskiej, które można łatwo przygotować w domu. Ser paneer stosowany w tradycyjnej recepturze można łatwo zastąpić zwykłym Adyghe, a Klasyczne przyprawy ujawniają cały smak.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

podstawą do przygotowania Paneer jest szpinak. Możesz użyć świeżego lub mrożonego. Jeśli gotujemy ze świeżego, myjemy go i kroimy na małe kawałki. Doprowadź wodę do wrzenia, zanurz w niej szpinak i gotuj przez 2-3 minuty do miękkości, warzywa zmienią kolor i zmniejszą objętość. Wrzuć szpinak do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozwól mu trochę spłynąć. Zmiel w pełni przygotowany szpinak w blenderze na puree, przenieś na talerz i zapomnij o nim na chwilę.

obierz cebulę, umyj i wysusz. Pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Podczas obróbki cieplnej cebuli obieramy czosnek i imbir, kroimy je na małe kawałki. Lepiej pracować z papryczką chili w rękawiczkach, usuwać z niej nasiona, a także kroić na kawałki. Wysyłamy wszystkie pokrojone produkty do cebuli, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.

pomidory we własnym soku kroimy w drobną kostkę, wysyłamy na patelnię, doprawiamy kurkumą. Mieszaj, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj puree ze szpinaku i wodę. Mieszając, gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu.

gdy danie jest już prawie gotowe, dodaj sól, garam masala i dodaj połowę porcji śmietany. Do przygotowania tradycyjnego dania używa się Indyjskiego sera Paneer, ale kupowanie go poza ojczyzną jest dość problematyczne. Praktycznie bez utraty smaku można go zastąpić dowolnym podobnym serem. Znajomy Adyghe przejawia się najlepiej dla wszystkich.

ser kroimy na kawałki i wysyłamy na patelnię natychmiast po przyprawach. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyłącz i podawaj naczynie na gorąco, natychmiast po ugotowaniu. Przelewając do porcji naczyń, dodaj pozostałą śmietanę do dekoracji. Udekoruj również do smaku przyprawami, ziołami lub startym serem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy