skład / składniki
metoda gotowania
podstawą do przygotowania Paneer jest szpinak. Możesz użyć świeżego lub mrożonego. Jeśli gotujemy ze świeżego, myjemy go i kroimy na małe kawałki. Doprowadź wodę do wrzenia, zanurz w niej szpinak i gotuj przez 2-3 minuty do miękkości, warzywa zmienią kolor i zmniejszą objętość. Wrzuć szpinak do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozwól mu trochę spłynąć. Zmiel w pełni przygotowany szpinak w blenderze na puree, przenieś na talerz i zapomnij o nim na chwilę.
obierz cebulę, umyj i wysusz. Pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Podczas obróbki cieplnej cebuli obieramy czosnek i imbir, kroimy je na małe kawałki. Lepiej pracować z papryczką chili w rękawiczkach, usuwać z niej nasiona, a także kroić na kawałki. Wysyłamy wszystkie pokrojone produkty do cebuli, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.
pomidory we własnym soku kroimy w drobną kostkę, wysyłamy na patelnię, doprawiamy kurkumą. Mieszaj, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj puree ze szpinaku i wodę. Mieszając, gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu.
gdy danie jest już prawie gotowe, dodaj sól, garam masala i dodaj połowę porcji śmietany. Do przygotowania tradycyjnego dania używa się Indyjskiego sera Paneer, ale kupowanie go poza ojczyzną jest dość problematyczne. Praktycznie bez utraty smaku można go zastąpić dowolnym podobnym serem. Znajomy Adyghe przejawia się najlepiej dla wszystkich.
ser kroimy na kawałki i wysyłamy na patelnię natychmiast po przyprawach. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyłącz i podawaj naczynie na gorąco, natychmiast po ugotowaniu. Przelewając do porcji naczyń, dodaj pozostałą śmietanę do dekoracji. Udekoruj również do smaku przyprawami, ziołami lub startym serem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g