pyszne żeberka wieprzowe na patelni duszone z warzywami

aromatyczny, niesamowicie pyszny na obiad lub przekąskę! Pyszne żeberka wieprzowe na patelni duszone z warzywami to wszechstronne danie. Warzywa można wziąć według własnego uznania, a tym samym za każdym razem uzyskać nową pyszność. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 64 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żeberka wieprzowe na patelni duszone z warzywami? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz żeberka z zamrażarki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli chcesz uzyskać pikantne danie, weź kilka strąków chili razem z papryką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz żeberka i osusz serwetkami. Pokrój żeberka porcjami. Obierz marchewki i cebulę. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń z nasionami. Umyj wszystkie warzywa w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie, posiekaj paprykę piórami lub półpierścieniami. Marchewki-w kostkach lub kółkach, jak chcesz. Zrób pomidory w plasterkach. Użyłem dwóch średnich pomidorów i kilku kawałków pomidorów cherry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Olej może wymagać nieco mniej lub więcej w zależności od średnicy patelni. Wyślij żeberka do smażenia. Na dużym ogniu smaż, aż zrumieni się najpierw z jednej strony, a następnie odwróć i gotuj, aż druga strona będzie złotobrązowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pokrojone warzywa na patelnię, sól do smaku i wszystko wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać obrane ząbki czosnku. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj żeberka przez około pół godziny. Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy żeberka się nie palą. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie wyślij pomidory do żeber. Dodaj suche przyprawy do smaku. Użyłem mieszanki mielonej papryki. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na małym ogniu na 30 minut. Pomidory powinny dać sok, a mięso z warzywami będzie duszone w aromatycznym sosie. Jeśli na patelni jest mało płynu (a dzieje się tak, jeśli pomidory nie są soczyste), dodaj 20-50 ml.woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę. Jeśli jest za dużo płynu, zwiększ płomień do maksimum i odparuj wymaganą ilość soku. Zwykle nie odparowuję płynu, ponieważ uzyskuje się bardzo aromatyczny sos warzywny, który doskonale uzupełnia żeberka. Posyp naczynie ziołami.

żeberka wieprzowe przygotowane według przepisu są bardzo delikatne, aromatyczne i smaczne. Można je podawać na świątecznym stole lub przygotować na obiad.

podawaj jako samodzielne danie lub podawaj gotowane płatki zbożowe, makaron i ziemniaki z żeberkami.


smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy