placki mięsne na patelni

placki mięsne są szybko gotowane, smaczne i miękkie. Placki mięsne to dobra alternatywa dla mielonych kotletów. Można je jeść po prostu z chlebem i świeżymi warzywami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 18 % 7 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz mięso. Dodaj posiekany czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cebulę do mięsa i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko osobno i wlej razem ze śmietaną do masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstaw ciasto na 5-7 minut i możesz rozpocząć smażenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W rozgrzanym oleju umieść naleśniki łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gotuj na parze pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe placki mięsne na talerzu i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy