Sałatka z kiełbasą

wspaniała sałatka jako alternatywa dla zwykłego Oliviera. Pikantna, smażona kiełbasa i bardzo smaczna sałatka będą ozdobą każdego święta i szarego codziennego życia. Spróbuj, a może to będzie twoja sałatka koronowa.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 14 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kiełbasą? Przygotuj następujące produkty: kiełbasa, marchew, cebula, ogórki kiszone, pietruszka, sól, majonez. Aby usmażyć składniki, weź olej słonecznikowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki kiszone w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój gotowaną kiełbasę w paski i umieść patelnię na ogniu, aby ją usmażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, zrumień kiełbasę z dodatkiem oleju słonecznikowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż marchewki na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na osobnym talerzu wymieszaj kiełbasę i marynaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz smażoną marchewkę i cebulę i rozłóż miksturę na półmisku jak pierwsza warstwa sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól i posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż mieszankę kiełbasy i ogórka. Udekoruj ziołami i marchewką. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy