placki z Herkulesa-płatki owsiane

zdrowe dla trawienia naleśniki warto włączyć do śniadania! Z miodem, dżemem lub kwaśną śmietaną-pyszne! To oczywiście nie są pyszne tłuste naleśniki mamy. Ale takie naleśniki owsiane powinny spodobać się dietetykom.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 48 % 29 g
315 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

płatki owsiane krótko gotujemy na parze.

następnie dodaj semolinę i jajko (robię to bez), trochę soli.

smażyć na gorącym oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy