omlet z boczkiem

obfite i pyszne śniadanie jest przygotowywane w ciągu kilku minut. Nie odwracam omletu, woląc, aby wierzch nie był opiekany. Ale jeśli musisz odwrócić omlet na drugą stronę, lepiej nie dodawać mleka. Omlet okaże się gęstszy i łatwo się przewróci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować omlet z boczkiem, potrzebujemy: surowego lub gotowanego boczku wędzonego; jajka; mleko; olej roślinny; zioła do smaku; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie trzeba mocno ubijać, aby na powierzchni nie było bąbelków. Konieczne jest jedynie osiągnięcie jednorodności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż boczek. Jeśli masz tłuszcz, możesz albo w ogóle nie wkładać oleju, albo zmniejszyć jego ilość. Smażyć z obu stron na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do bekonu. Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowy omlet na talerz. Posyp ziołami i podawaj. Smacznego!

Francuzi uważają omlet za swój wynalazek. Samo słowo "omlet" pochodzi z Francji, jednak omlet w języku francuskim nadal różni się od omletu w innych kuchniach narodowych. Nie dodaje się do niego wody ani mąki. A przed podaniem jest zwinięty w rurkę. Francuscy kucharze uważają omlet za pierwsze danie, które powinien być w stanie zrobić każdy szanujący się kucharz, a potem wszyscy inni. Ponadto należy go ubijać wyłącznie widelcem. Bez trzepaczek i mikserów. Obecnie we Francji nie ma jednej restauracji i kawiarni, w której nie podawano kilku odmian omletów.

włoski omlet nazywa się"Fritatta". Włosi używają mięsa, warzyw i sera jako nadzienia do omletów. Zwykle miesza się kilka odmian sera, takich jak mozzarella, cheddar i ricotta. Najgłębsze historyczne korzenie we Włoszech ma tak zwany "neapolitański omlet chłopski". Czasami mięso łososia służy jako nadzienie. Wszystko zależy od konkretnego regionu lub obszaru.

w Hiszpanii omlet nazywa się "tortilla". Głównymi składnikami hiszpańskiego omletu, oprócz jajek, są smażone ziemniaki, ząbki czosnku, karczochy i cebula. Wszystko to jest smażone na oliwie z oliwek (co jest całkiem naturalne). Hiszpanie robią omlet od co najmniej 400 lat.

Skandynawowie znają również sztukę robienia omletów od kilkuset lat. Być może od czasów wikingów. Jako nadzienie dodawali kawałki łososia, dorsza lub łososia. Czasami w przepisie był również sok żurawinowy. Później podawano go z improwizowanymi kanapkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy