skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować omlet z boczkiem, potrzebujemy: surowego lub gotowanego boczku wędzonego; jajka; mleko; olej roślinny; zioła do smaku; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Połącz jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Mieszaj trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładka.
Krok 3:
Nie trzeba mocno ubijać, aby na powierzchni nie było bąbelków. Konieczne jest jedynie osiągnięcie jednorodności.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż boczek. Jeśli masz tłuszcz, możesz albo w ogóle nie wkładać oleju, albo zmniejszyć jego ilość. Smażyć z obu stron na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony.
Krok 5:
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do bekonu. Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 minut.
Krok 6:
Przenieś gotowy omlet na talerz. Posyp ziołami i podawaj. Smacznego!
Francuzi uważają omlet za swój wynalazek. Samo słowo "omlet" pochodzi z Francji, jednak omlet w języku francuskim nadal różni się od omletu w innych kuchniach narodowych. Nie dodaje się do niego wody ani mąki. A przed podaniem jest zwinięty w rurkę. Francuscy kucharze uważają omlet za pierwsze danie, które powinien być w stanie zrobić każdy szanujący się kucharz, a potem wszyscy inni. Ponadto należy go ubijać wyłącznie widelcem. Bez trzepaczek i mikserów. Obecnie we Francji nie ma jednej restauracji i kawiarni, w której nie podawano kilku odmian omletów.
włoski omlet nazywa się"Fritatta". Włosi używają mięsa, warzyw i sera jako nadzienia do omletów. Zwykle miesza się kilka odmian sera, takich jak mozzarella, cheddar i ricotta. Najgłębsze historyczne korzenie we Włoszech ma tak zwany "neapolitański omlet chłopski". Czasami mięso łososia służy jako nadzienie. Wszystko zależy od konkretnego regionu lub obszaru.
w Hiszpanii omlet nazywa się "tortilla". Głównymi składnikami hiszpańskiego omletu, oprócz jajek, są smażone ziemniaki, ząbki czosnku, karczochy i cebula. Wszystko to jest smażone na oliwie z oliwek (co jest całkiem naturalne). Hiszpanie robią omlet od co najmniej 400 lat.
Skandynawowie znają również sztukę robienia omletów od kilkuset lat. Być może od czasów wikingów. Jako nadzienie dodawali kawałki łososia, dorsza lub łososia. Czasami w przepisie był również sok żurawinowy. Później podawano go z improwizowanymi kanapkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g