mięso na poduszce cebulowej

soczysta wieprzowina według specjalnego przepisu! Warto spróbować! Mięso na poduszce cebulowej okazuje się wyjątkowe, jest soczyste, pachnące, bardzo miękkie. Wybierz wieprzowinę bez kości, nie tłustą, polędwica jest optymalna. Ocet stołowy można w razie potrzeby zastąpić jabłkiem. Takie danie można podawać nie tylko w dni powszednie, ale także na wakacje, idealnie pasuje do każdego menu.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 25 % 6 g
148 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 30 min

1. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, zmiel mniejszą połowę cebuli blendrem do stanu papkowatego. Pozostałą cebulę wkładamy do rondla i napełniamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Następnie spuść wodę, włóż cebulę do głębokiej miski, wlej ocet stołowy, wlej cukier i szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20 minut.

2. W międzyczasie myję wieprzowinę, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, jak na kebab. Włóż mięso do miski, dodaj kleik cebulowy, sól i pieprz, dopraw kolendrą. Przykryj mięso folią spożywczą, Wyślij do lodówki na 3 godziny.

3. Po upływie określonego czasu odcedź uwolniony płyn z cebuli, włóż go do żaroodpornej formy, a następnie rozłóż mięso, przykryj folią, wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez godzinę. Następnie usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni, kontynuujemy pieczenie przez 30 minut.

podawaj mięso na stole na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub ze świeżymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy