bakłażan z pomidorami, mięsem mielonym i serem

obfite danie z bakłażana-koniecznie spróbuj! Bakłażany z pomidorami, mięsem mielonym i serem są łatwe do przygotowania na patelni. Danie jest dość obfite, jedna połowa wystarczy na jedną porcję. Jeśli potrzebujesz więcej porcji, możesz upiec to danie w piekarniku, więcej niż jeden bakłażan zmieści się na blasze do pieczenia.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 71 % 22 g
węglowodany 13 % 4 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić bakłażana z pomidorami, mięsem mielonym i serem?

1. Bakłażany umyć, przeciąć na pół wzdłuż, od wewnątrz na całej powierzchni wykonać nacięcia nożem, od zewnątrz na skórze również zrobić szczeliny.

2. Umieść przygotowane połówki w pojemniku z osoloną wodą i pozostaw na chwilę do namoczenia, podczas gdy przygotowujemy pozostałe składniki.

3. Obierz cebulę, pokrój nożem tak drobno, jak to możliwe, a następnie smaż na oleju roślinnym (około 20 ml), aż będzie przezroczysta i miękka.

4. W międzyczasie umyj pomidory, pokrój w plasterki, włóż cebulę na patelnię z mięsem mielonym, smaż przez około 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, posiekaj natkę pietruszki. Włóż kleik czosnkowy i posiekaną natkę pietruszki do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku, wymieszaj, włóż do przygotowanego pojemnika.

6. Bakłażany umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, smażyć na pozostałym oleju roślinnym pokrojonym w dół, około 3 minut na dużym ogniu, biała strona powinna być dobrze zrumieniona.

7. Następnie odwróć skórkę do dołu, przykryj plasterek przygotowanym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw, przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez 5 minut, a następnie posyp tartym serem, przykryj i przytrzymaj przez kolejne 1-2 minuty.

podawaj na gorąco.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy