skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić bakłażana z pomidorami, mięsem mielonym i serem?
1. Bakłażany umyć, przeciąć na pół wzdłuż, od wewnątrz na całej powierzchni wykonać nacięcia nożem, od zewnątrz na skórze również zrobić szczeliny.
2. Umieść przygotowane połówki w pojemniku z osoloną wodą i pozostaw na chwilę do namoczenia, podczas gdy przygotowujemy pozostałe składniki.
3. Obierz cebulę, pokrój nożem tak drobno, jak to możliwe, a następnie smaż na oleju roślinnym (około 20 ml), aż będzie przezroczysta i miękka.
4. W międzyczasie umyj pomidory, pokrój w plasterki, włóż cebulę na patelnię z mięsem mielonym, smaż przez około 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, posiekaj natkę pietruszki. Włóż kleik czosnkowy i posiekaną natkę pietruszki do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku, wymieszaj, włóż do przygotowanego pojemnika.
6. Bakłażany umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, smażyć na pozostałym oleju roślinnym pokrojonym w dół, około 3 minut na dużym ogniu, biała strona powinna być dobrze zrumieniona.
7. Następnie odwróć skórkę do dołu, przykryj plasterek przygotowanym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw, przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez 5 minut, a następnie posyp tartym serem, przykryj i przytrzymaj przez kolejne 1-2 minuty.
podawaj na gorąco.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g