pasztet wołowy w domu

zimna przekąska z pasztetu mięsnego to przekąska na każdy dzień. Pasztet przygotowany według tego przepisu zachwyci Cię doskonałym smakiem i poczuciem, że jest to produkt w 100% naturalny. Nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych szkodliwych dodatków do żywności, ponieważ jest wytwarzany w domu. Możesz regulować smak pasztetu nie tylko za pomocą soli i mieszanki papryki, ale także dodać do niego szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, majeranku i kolendry.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 7 % 2 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój mięso wołowe na kawałki średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i 50 gramów masła-dodaj olej roślinny, aby masło się nie paliło. Rozłóż mięso i smaż na dużym ogniu z obu stron,aż powstanie złoty kolor. To około 5 minut z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gorącą wodę do mięsa, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i gotuj mięso przez 1,15 minuty przez godzinę, aż będzie całkowicie ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas duszenia mięsa zajmijmy się warzywami. Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Marchewki są czyszczone, a także grubo krojone-lepiej jest wziąć młode marchewki, ponieważ są bardziej soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię z dodatkiem łyżki oleju roślinnego i 30 gramów masła. Rozłóż warzywa i gotuj na średnim ogniu, mieszając przez 15 minut-marchewki powinny stać się miękkie. Wyłącz ogień i pozwól warzywom ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wyznaczonym czasie mięso jest w pełni ugotowane i miękkie. Przenieś miskę blendera z patelni, pozwól jej trochę ostygnąć. Nie wylewaj pozostałego bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel mięso w blenderze przez 30 sekund na małe okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone warzywa puree z blenderem zanurzeniowym do stanu kleiku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż puree warzywne do miski, dodaj 50 gramów stopionego masła, sól i pieprz do smaku-użyłem mieszanki pieprzu groszkowego, który zmieliłem w młynku do kawy. Bulion pozostały po duszeniu mięsa doprowadzamy do wrzenia, a także dodajemy do miski-to dla soczystości potrawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przerwij zawartość blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Pasztet jest gotowy. Przenosimy go do szklanego słoika, przykrywamy pokrywką i wysyłamy do lodówki do przechowywania.

przechowuj pasztet w lodówce, a wtedy pyszna przekąska będzie zawsze na wyciągnięcie ręki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy