skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój mięso wołowe na kawałki średniej wielkości.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i 50 gramów masła-dodaj olej roślinny, aby masło się nie paliło. Rozłóż mięso i smaż na dużym ogniu z obu stron,aż powstanie złoty kolor. To około 5 minut z każdej strony.
Krok 3:
Dodaj gorącą wodę do mięsa, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i gotuj mięso przez 1,15 minuty przez godzinę, aż będzie całkowicie ugotowane.
Krok 4:
Podczas duszenia mięsa zajmijmy się warzywami. Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Marchewki są czyszczone, a także grubo krojone-lepiej jest wziąć młode marchewki, ponieważ są bardziej soczyste.
Krok 5:
Podgrzej patelnię z dodatkiem łyżki oleju roślinnego i 30 gramów masła. Rozłóż warzywa i gotuj na średnim ogniu, mieszając przez 15 minut-marchewki powinny stać się miękkie. Wyłącz ogień i pozwól warzywom ostygnąć.
Krok 6:
Po wyznaczonym czasie mięso jest w pełni ugotowane i miękkie. Przenieś miskę blendera z patelni, pozwól jej trochę ostygnąć. Nie wylewaj pozostałego bulionu.
Krok 7:
Zmiel mięso w blenderze przez 30 sekund na małe okruchy.
Krok 8:
Schłodzone warzywa puree z blenderem zanurzeniowym do stanu kleiku.
Krok 9:
Włóż puree warzywne do miski, dodaj 50 gramów stopionego masła, sól i pieprz do smaku-użyłem mieszanki pieprzu groszkowego, który zmieliłem w młynku do kawy. Bulion pozostały po duszeniu mięsa doprowadzamy do wrzenia, a także dodajemy do miski-to dla soczystości potrawy.
Krok 10:
Przerwij zawartość blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Pasztet jest gotowy. Przenosimy go do szklanego słoika, przykrywamy pokrywką i wysyłamy do lodówki do przechowywania.
przechowuj pasztet w lodówce, a wtedy pyszna przekąska będzie zawsze na wyciągnięcie ręki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g