skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis wykorzystuje dwa rodzaje roślin strączkowych - czarną ciecierzycę i czarną soczewicę. Są bardzo popularne w kręgach zwolenników zdrowego odżywiania i są bardzo często używane do przygotowywania potraw wegetariańskich.
najpierw musisz namoczyć soczewicę i ciecierzycę:
- włóż je do garnka, zalej wodą kilka centymetrów nad poziomem roślin strączkowych;
- proces moczenia powinien wynosić co najmniej 2 godziny, ale nie więcej niż 12. Optymalny czas to około 5 godzin.
spuchnięte rośliny strączkowe należy ugotować:
- odcedź pozostałą wodę w garnku;
- wlej świeżą wodę;
- umieść na dużym ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż ciecierzyca będzie miękka. Średnio proces ten trwa 45-60 minut i zależy od czasu moczenia: im dłużej rośliny strączkowe spędziły w zimnej wodzie, tym mniej czasu potrzebują na gotowanie.
następnie musisz przygotować delikatną bazę Curry:
- do garnka z grubym dnem dodaj olej kokosowy;
- gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego drobno posiekaną cebulę;
- podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka;
- dodaj drobno posiekany imbir i czosnek i ciągle mieszając gotuj przez kolejne 2-4 minuty;
- włóż nasiona kminku i kolendry, wymieszaj i poczekaj, aż "ujawnią" swój aromat (około 1-2 minut);
- wyślij drobno posiekane pomidory do powstałej mieszanki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
po przygotowaniu podstawy możesz przejść do ostatniego etapu:
- wlej szklankę wody do rondla i Posol;
- dodaj przyprawy: mieszankę "garam masala", kurkumę, curry w proszku;
- włóż gotowane rośliny strączkowe: czarną soczewicę i czarną ciecierzycę;
- dobrze wymieszaj, zwiększ ogień, zagotuj i ponownie zmniejsz ciepło;
- gotuj Curry przez 20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając;
- zetrzyj część soczewicy, dodaj mleko kokosowe (ilość zależy od grubości naczynia, które chcesz uzyskać), jeśli to konieczne, dodaj sól, zagotuj i wyjmij z pieca.
curry z soczewicy i ciecierzycy najlepiej podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem gotowanego ryżu i ziół.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g