curry z czarnej soczewicy i ciecierzycy

Przygotuj przepyszne wegetariańskie danie z roślin strączkowych-delikatne Curry! Nierealistycznie smaczne danie! To curry można uznać za wegetariański odpowiednik słynnego indyjskiego tradycyjnego jedzenia-dal mahani. Użycie mleka kokosowego zamiast ciężkiej śmietany sprawia, że jego konsystencja jest delikatna, a bogactwo przypraw zamienia danie w dzieło sztuki kulinarnej.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 50 % 14 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 10 min

ten przepis wykorzystuje dwa rodzaje roślin strączkowych - czarną ciecierzycę i czarną soczewicę. Są bardzo popularne w kręgach zwolenników zdrowego odżywiania i są bardzo często używane do przygotowywania potraw wegetariańskich.

najpierw musisz namoczyć soczewicę i ciecierzycę:

- włóż je do garnka, zalej wodą kilka centymetrów nad poziomem roślin strączkowych;
- proces moczenia powinien wynosić co najmniej 2 godziny, ale nie więcej niż 12. Optymalny czas to około 5 godzin.

spuchnięte rośliny strączkowe należy ugotować:

- odcedź pozostałą wodę w garnku;
- wlej świeżą wodę;
- umieść na dużym ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż ciecierzyca będzie miękka. Średnio proces ten trwa 45-60 minut i zależy od czasu moczenia: im dłużej rośliny strączkowe spędziły w zimnej wodzie, tym mniej czasu potrzebują na gotowanie.

następnie musisz przygotować delikatną bazę Curry:

- do garnka z grubym dnem dodaj olej kokosowy;
- gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego drobno posiekaną cebulę;
- podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka;
- dodaj drobno posiekany imbir i czosnek i ciągle mieszając gotuj przez kolejne 2-4 minuty;
- włóż nasiona kminku i kolendry, wymieszaj i poczekaj, aż "ujawnią" swój aromat (około 1-2 minut);
- wyślij drobno posiekane pomidory do powstałej mieszanki i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

po przygotowaniu podstawy możesz przejść do ostatniego etapu:

- wlej szklankę wody do rondla i Posol;
- dodaj przyprawy: mieszankę "garam masala", kurkumę, curry w proszku;
- włóż gotowane rośliny strączkowe: czarną soczewicę i czarną ciecierzycę;
- dobrze wymieszaj, zwiększ ogień, zagotuj i ponownie zmniejsz ciepło;
- gotuj Curry przez 20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając;
- zetrzyj część soczewicy, dodaj mleko kokosowe (ilość zależy od grubości naczynia, które chcesz uzyskać), jeśli to konieczne, dodaj sól, zagotuj i wyjmij z pieca.

curry z soczewicy i ciecierzycy najlepiej podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem gotowanego ryżu i ziół.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Czarna soczewica - 324   kcal/100g

Podobne przepisy