skład / składniki
metoda gotowania
jednym z głównych składników sałatki jest czarna soczewica-bieługa. Ta roślina strączkowa ma kanadyjskie korzenie, ale jest szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej i indyjskiej, a także jest bardzo ceniona za korzystne właściwości. Jest to jeden z ulubionych składników kuchni wegetariańskiej i ajurwedyjskiej.
na początek gotuj soczewicę do miękkości. Zajmie to około 20 minut. Gotową soczewicę solimy, odstawiamy na minutę w wodzie, a następnie filtrujemy i układamy na blasze do ostygnięcia i wyschnięcia.
oddziel miąższ arbuza od skórki i obierz z nasion. Pokrój arbuza w duże kostki. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki i rozerwij mozzarellę rękami na kawałki średniej wielkości.
przenosimy wszystkie te składniki do głębokiej salaterki, starając się zachować sok z arbuza i pomidorów. Układamy liście bazylii w stos, zwijamy w ciasną rolkę i kroimy w cienkie paski. Wysyłamy bazylię do miski do już przygotowanych składników.
Dodaj do sałatki Podstarzałą i wysuszoną soczewicę, dopraw ją oliwą z oliwek, octem balsamicznym i delikatnie, uważając, aby nie zmiażdżyć arbuza i pomidorów, wymieszaj.
podajemy gotową sałatkę, dekorując według uznania. Wolę podawać sałatkę z liśćmi bazylii i polewą balsamiczną (wynikającą z odparowania octu balsamicznego).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g