Sałatka jasny płomień z wołowiną

niskokaloryczna elegancka sałatka na święta i dni powszednie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
110 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Gotuj wołowinę w szybkowarze do miękkości (około 50 minut) z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Schłodzić gotowe mięso i pokroić na małe kawałki.
2. Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój miąższ w paski.
3. Pomidory umyć i pokroić w plastry.
4. Korniszony pokroić w plasterki.
5. Wrzuć fasolę z puszki do durszlaka.
6. Czosnek obrać i drobno posiekać.
7. Tankowanie. Wymieszaj olej roślinny z octem.
8. W salaterce połącz warzywa i mięso, polej dressingiem i wymieszaj. Udekoruj sałatkę gałązkami pietruszki.

zwykłe pomidory można zastąpić 5-6 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy