Sałatka jasny płomień z wołowiną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Gotuj wołowinę w szybkowarze do miękkości (około 50 minut) z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Schłodzić gotowe mięso i pokroić na małe kawałki.
2. Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój miąższ w paski.
3. Pomidory umyć i pokroić w plastry.
4. Korniszony pokroić w plasterki.
5. Wrzuć fasolę z puszki do durszlaka.
6. Czosnek obrać i drobno posiekać.
7. Tankowanie. Wymieszaj olej roślinny z octem.
8. W salaterce połącz warzywa i mięso, polej dressingiem i wymieszaj. Udekoruj sałatkę gałązkami pietruszki.
zwykłe pomidory można zastąpić 5-6 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g