skład / składniki
metoda gotowania
aby być całkiem precyzyjnym, to nie tylko smak mojego dzieciństwa: zwiewne ciastka z kleistego ryżu to jeden z ulubionych przysmaków tajskich dzieci. Takie krakersy to świetna okazja do zachowania już ugotowanego ryżu. I przygotowują je w Tajlandii - zarówno słodkie, jak i nie, na przykład jedzą z curry lub różnymi sosami.
najpierw musisz ugotować słodki ryż na parze. Aby to zrobić, najwygodniej jest użyć podwójnego kotła. Z gotowanego ryżu musisz uformować małe ciasta. Ich grubość nie powinna przekraczać 0,5 cm, a średnica - 4-6 cm gotowe naleśniki ryżowe połóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.
następnie musisz wysuszyć uformowane ciasta: w tym celu można je umieścić w piekarniku na minimalnym ogniu lub wystawić na słońce. Ryż musi wyschnąć do stanu silnej wytrzymałości (takiej jak surowy).
wlej olej roślinny do frytkownicy, głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem (poziom oleju powinien wynosić co najmniej 6-7 cm). Olej należy mocno podgrzać i smażyć w nim naleśniki ryżowe w małych partiach, aż wszystkie ryż "się otworzą".
ułóż gotowe ciastka ryżowe na ręczniku papierowym lub ruszcie, aby pozbyć się nadmiaru oleju roślinnego. Placki ze słodkiego dmuchanego ryżu można podawać z syropem lub miodem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Słodki ryż - 350 kcal/100g