słodki dmuchany ryż

lubisz ryż? Przygotuj zagraniczną słodycz! Zobacz prosty przepis! Bajecznie smaczne i niezwykle proste. To danie to smak dzieciństwa! Kiedyś słodki i chrupiący ryż był sprzedawany w kartonach, a teraz robię tortille z tego samego dmuchanego ryżu.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 55 % 50 g
węglowodany 42 % 38 g
616 kcal
IG: 0 / 82 / 18

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 35 min

aby być całkiem precyzyjnym, to nie tylko smak mojego dzieciństwa: zwiewne ciastka z kleistego ryżu to jeden z ulubionych przysmaków tajskich dzieci. Takie krakersy to świetna okazja do zachowania już ugotowanego ryżu. I przygotowują je w Tajlandii - zarówno słodkie, jak i nie, na przykład jedzą z curry lub różnymi sosami.

najpierw musisz ugotować słodki ryż na parze. Aby to zrobić, najwygodniej jest użyć podwójnego kotła. Z gotowanego ryżu musisz uformować małe ciasta. Ich grubość nie powinna przekraczać 0,5 cm, a średnica - 4-6 cm gotowe naleśniki ryżowe połóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.

następnie musisz wysuszyć uformowane ciasta: w tym celu można je umieścić w piekarniku na minimalnym ogniu lub wystawić na słońce. Ryż musi wyschnąć do stanu silnej wytrzymałości (takiej jak surowy).

wlej olej roślinny do frytkownicy, głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem (poziom oleju powinien wynosić co najmniej 6-7 cm). Olej należy mocno podgrzać i smażyć w nim naleśniki ryżowe w małych partiach, aż wszystkie ryż "się otworzą".

ułóż gotowe ciastka ryżowe na ręczniku papierowym lub ruszcie, aby pozbyć się nadmiaru oleju roślinnego. Placki ze słodkiego dmuchanego ryżu można podawać z syropem lub miodem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Słodki ryż - 350   kcal/100g

Podobne przepisy