skład / składniki
metoda gotowania
chleb świętojański to suche strąki subtropikalnego chleba świętojańskiego. Ten produkt sam w sobie ma bardzo słodki smak i delikatny aromat, a także jest bardzo dobry dla przewodu pokarmowego.
przygotowanie czekolady z chleba świętojańskiego jest bardzo proste:
1. Rozpuść przygotowane masło kakaowe w łaźni wodnej (na średnim ogniu).
2. Ciągle mieszając stopione masło kakaowe, dodaj przyprawy (nie możesz dodać) lub orzechy, suszone owoce.
3. Stopniowo wprowadzaj proszek chleba świętojańskiego do masy, ugniataj. Mieszanina powinna być jednorodna i lekko zgęstnieć podczas gotowania w łaźni parowej.
4. Wlej powstałą masę do foremek na czekoladę lub cukierki. Idealnie forma powinna być silikonowa, ale jest to warunek opcjonalny.
5. Ochłodzić czekoladę na parapecie, a następnie schować do stwardnienia w zamrażarce. Wystarczy na to 30 minut.
podawaj czekoladę z chleba świętojańskiego z aromatycznymi gorącymi napojami. Przyjemne towarzystwo jest koniecznością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g