skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście najlepiej gotować ucho ze świeżych ryb, ale jeśli masz zamrożone - to też nie ma znaczenia. Pamiętaj tylko, aby sam się rozmroził.
1. Oczyść tusze czerwonych oczu z łusek, wypatrosz i usuń skrzela. Pokrój pokrojoną rybę na porcje.
2. Podpalamy garnek z wodą i gdy woda się zagotuje, przygotowujemy warzywa.
3. Myjemy i obieramy ziemniaki i marchewkę, obieramy cebulę.
4. Ziemniaki kroimy w małe kostki, marchewki w trójkąty lub koła.
5. We wrzącej wodzie wkładamy pokrojone warzywa, całą cebulę, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
6. Po tym czasie wyjmujemy cebulę z patelni i dodajemy rybę. Gotuj przez kolejne 10-15 minut od momentu wrzenia.
7. Gotowe ucho z czerwonych oczu podajemy w porcjowanych talerzach z kawałkami ryby, posypując drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czerwonooka - 125 kcal/100g