ucho z czerwonookiego

przygotuj pachnące ucho z egzotycznej ryby! Wszystko jest proste i szybkie! W naszej rodzinie ucho jest jednym z ulubionych potraw. Niedawno próbowali go ugotować z zagranicznego gościa-czerwonooki. Wynik mi się podobał-ucho okazało się bogate, umiarkowanie tłuste, o przyjemnym aromacie i delikatnym smaku.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 30 % 7 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

oczywiście najlepiej gotować ucho ze świeżych ryb, ale jeśli masz zamrożone - to też nie ma znaczenia. Pamiętaj tylko, aby sam się rozmroził.

1. Oczyść tusze czerwonych oczu z łusek, wypatrosz i usuń skrzela. Pokrój pokrojoną rybę na porcje.
2. Podpalamy garnek z wodą i gdy woda się zagotuje, przygotowujemy warzywa.
3. Myjemy i obieramy ziemniaki i marchewkę, obieramy cebulę.
4. Ziemniaki kroimy w małe kostki, marchewki w trójkąty lub koła.
5. We wrzącej wodzie wkładamy pokrojone warzywa, całą cebulę, sól i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
6. Po tym czasie wyjmujemy cebulę z patelni i dodajemy rybę. Gotuj przez kolejne 10-15 minut od momentu wrzenia.
7. Gotowe ucho z czerwonych oczu podajemy w porcjowanych talerzach z kawałkami ryby, posypując drobno posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwonooka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy