ucho lipienia

pachnące ucho, a nie banalna zupa rybna w domu? Gotuj! Nie mogłem zapomnieć o wyjątkowym smaku ucha lipienia, który przyjaciele przygotowali w naturze. I postanowiłem odtworzyć wszystko w domu... Mogę powiedzieć z całą pewnością, że choć & quot;zapachu mgiełki & quot; brakuje, smak tego pierwszego dania nie ustępuje uchu ugotowanemu na ognisku. Spróbuj!
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 22 % 2 g
36 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w przypadku ucha lipienia musisz przygotować produkty zgodnie z listą:

1. Oczyść rybę z łusek i wypatrosz. Wewnętrzny olej rybny i wątroba zostaw! Gotujemy je w uchu, aby nasycić smak.
2. Pokrój tusze lipienia na porcje.
3. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
4. Opłucz ryż.

następnie przejdź do przygotowania zupy rybnej, do czego potrzebujesz:

5. Wlej wodę do rondla, włóż sól, tłuszcz wewnętrzny i wątrobę.
6. Postaw patelnię na ogniu i dodaj tam przygotowane warzywa i ryż.
7. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane(15 minut).
8. Dodaj rybę i liść laurowy do ucha.
9. Zwiększ ogień i zagotuj, gotuj przez kolejne 2 minuty.
10. Wyłącz ogień i pozwól uchu parzyć przez 10 minut pod pokrywką.

podawaj ucho lipienia na porcjach, wkładając do każdego kawałki ryby i posypując ziołami i czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę masła (w niepostnej wersji zupy rybnej).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Lipień - 88   kcal/100g

Podobne przepisy