skład / składniki
metoda gotowania
w przypadku ucha lipienia musisz przygotować produkty zgodnie z listą:
1. Oczyść rybę z łusek i wypatrosz. Wewnętrzny olej rybny i wątroba zostaw! Gotujemy je w uchu, aby nasycić smak.
2. Pokrój tusze lipienia na porcje.
3. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
4. Opłucz ryż.
następnie przejdź do przygotowania zupy rybnej, do czego potrzebujesz:
5. Wlej wodę do rondla, włóż sól, tłuszcz wewnętrzny i wątrobę.
6. Postaw patelnię na ogniu i dodaj tam przygotowane warzywa i ryż.
7. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane(15 minut).
8. Dodaj rybę i liść laurowy do ucha.
9. Zwiększ ogień i zagotuj, gotuj przez kolejne 2 minuty.
10. Wyłącz ogień i pozwól uchu parzyć przez 10 minut pod pokrywką.
podawaj ucho lipienia na porcjach, wkładając do każdego kawałki ryby i posypując ziołami i czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę masła (w niepostnej wersji zupy rybnej).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Lipień - 88 kcal/100g