owsianka z mącznicy owsianej na mleku
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
moi bliscy i ja uwielbiamy gęstą owsiankę, aby "łyżka stała". Jeśli wolisz płyn, musisz wziąć 2 razy więcej mleka (lub rozcieńczyć określoną ilość mleka wodą).
napełnij mączkę trzecią częścią mleka, mieszając masę do uzyskania gładkości. Umieść resztę mleka na kuchence i zagotuj, włóż rozcieńczoną mączkę. Nie zapomnij ciągle przeszkadzać! Ponownie zagotuj, dodaj sól w tym procesie (nie robię tego, ale eksperymentujesz najlepiej dla Ciebie) i zdejmij z ognia.
dopraw gotową owsiankę masłem, podawaj z dowolnymi dodatkami według własnego gustu. Na przykład owsianka z mącznicy lekarskiej doskonale łączy się z miodem i świeżymi owocami.
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mączno owsiane - 363 kcal/100g