skład / składniki
metoda gotowania
Gnocchi to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. We Włoszech są przygotowywane z różnych składników. Podstawą tych małych owalnych pierogów są: kasza manna, ser, ziemniaki, szpinak, dynia itp.
zaczynamy od przygotowania podstawy do testu. Aby to zrobić, obierz i gotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Spuść wodę i pozwól jej ostygnąć.
następnie przejdź do procesu wyrabiania ciasta:
1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. Zgniatamy ziemniaki do stanu jednorodnego puree ziemniaczanego, w środku którego robimy wgłębienie, w którym wbijamy jajka, wkładamy połowę sera i trochę mąki.
3. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy resztę mąki-ciasto powinno być miękkie i elastyczne, a co najważniejsze - nie być lepkie.
przechodzimy do etapu formowania tych włoskich pierogów:
1. Ciasto dzielimy na kilka części, z których zwijamy kiełbaski o grubości około 2 cm.
2. Kiełbasy kroimy na małe kawałki, z których formujemy kulki. Na każdą piłkę nakładamy wzór na krzyż widelcem.
kolejnym etapem gotowania jest gotowanie:
1. Gotuj je w małych porcjach we wrzącej osolonej wodzie. Jak tylko pojawią się gnocchi – są gotowe. Ostrożnie łapiemy je łyżką cedzakową i przenosimy do przygotowanego naczynia.
gotowe gnocchi skropić roztopionym masłem i posypać pozostałym serem. Podawać z drobno posiekanymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli chcesz, możesz polać więcej kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g