Gnocchi ziemniaczane z pomidorkami koktajlowymi i ziołami

szukasz nowych pomysłów na rodzinny obiad? Kuchnia Włoska na ratunek! Spotkałem się z tym przepisem stosunkowo niedawno. Ale jak tylko po raz pierwszy ugotowałem to włoskie danie do domu, to danie stało się jednym z najczęściej zamawianych w naszym domu. Te "zagraniczne pierogi", jak nazywa je mój mąż, okazują się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. A co najważniejsze, w zależności od sosu lub warzyw, z którymi są podawane, smakują inaczej.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 64 % 23 g
162 kcal
IG: 48 / 0 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Gnocchi to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. We Włoszech są przygotowywane z różnych składników. Podstawą tych małych owalnych pierogów są: kasza manna, ser, ziemniaki, szpinak, dynia itp.

zaczynamy od przygotowania podstawy do testu. Aby to zrobić, obierz i gotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Spuść wodę i pozwól jej ostygnąć.

następnie przejdź do procesu wyrabiania ciasta:
1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. Zgniatamy ziemniaki do stanu jednorodnego puree ziemniaczanego, w środku którego robimy wgłębienie, w którym wbijamy jajka, wkładamy połowę sera i trochę mąki.
3. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy resztę mąki-ciasto powinno być miękkie i elastyczne, a co najważniejsze - nie być lepkie.

przechodzimy do etapu formowania tych włoskich pierogów:
1. Ciasto dzielimy na kilka części, z których zwijamy kiełbaski o grubości około 2 cm.
2. Kiełbasy kroimy na małe kawałki, z których formujemy kulki. Na każdą piłkę nakładamy wzór na krzyż widelcem.

kolejnym etapem gotowania jest gotowanie:
1. Gotuj je w małych porcjach we wrzącej osolonej wodzie. Jak tylko pojawią się gnocchi – są gotowe. Ostrożnie łapiemy je łyżką cedzakową i przenosimy do przygotowanego naczynia.

gotowe gnocchi skropić roztopionym masłem i posypać pozostałym serem. Podawać z drobno posiekanymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli chcesz, możesz polać więcej kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy