sos karmelowy do nadziewania ciast i deserów
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
Karmel jest prosty w przygotowaniu-cukier należy stopić na średnim ogniu w rondlu z grubym dnem. Ważne jest, aby w procesie topienia mieszać cukier tylko ruchami rondla, w przeciwnym razie ulegnie rekrystalizacji.
gotuj karmel do jasnego bursztynu, nie prześwietlaj go do ciemnych tonów-karmel będzie gorzki. Zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Wlej śmietanę i wymieszaj masę, aż będzie gładka.
doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wlać do odpowiedniego naczynia do dalszego przechowywania lub użycia i ostudzić do temperatury pokojowej.
sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g