sos karmelowy do nadziewania ciast i deserów

lubisz karmelowy smak deserów? Ten przepis jest dla ciebie! Osobiście uwielbiam Karmel w każdej formie. A jeśli sam gotuję ciasto, ciasta lub inny deser i zgodnie z planem powinien zawierać karmel, przygotowuję taki słodki i bardzo, bardzo smaczny sos. Spróbuj!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 67 % 51 g
445 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Karmel jest prosty w przygotowaniu-cukier należy stopić na średnim ogniu w rondlu z grubym dnem. Ważne jest, aby w procesie topienia mieszać cukier tylko ruchami rondla, w przeciwnym razie ulegnie rekrystalizacji.

gotuj karmel do jasnego bursztynu, nie prześwietlaj go do ciemnych tonów-karmel będzie gorzki. Zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Wlej śmietanę i wymieszaj masę, aż będzie gładka.

doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wlać do odpowiedniego naczynia do dalszego przechowywania lub użycia i ostudzić do temperatury pokojowej.

sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy