nadzienie z dyni do ciasta

nie lubisz dyni? Zrób z nią ciasta! Spróbuj-to przydatne – Uwielbiam i gotuję dynię na różne sposoby. Ale dzisiaj chcę podzielić się z wami jednym z moich ulubionych przepisów. To słodkie nadzienie do ciast. Okazuje się, że jest soczysty i pachnący i z reguły jest częściowo spożywany, zanim ciasto będzie gotowe :) Ilość nadzienia z tych składników wystarczy na ciasto (lub ciasta) dla 4 osób.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 86 % 24 g
115 kcal
IG: 8 / 68 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ryż i dynia do nadzienia ugotujemy osobno, w przeciwnym razie nasze nadzienie zamieni się w nieestetyczny bałagan. Ale warto rozpocząć gotowanie od przygotowania rodzynek. Należy go spłukać, zalać gorącą wodą i pozostawić do pęcznienia.

podczas moczenia rodzynek możesz zrobić ryż. Należy go również dokładnie spłukać, włożyć do rondla i zalać wodą 1 cm powyżej poziomu ryżu. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Gotowy ryż należy schłodzić.

Czas gotowania ryżu można wykorzystać do przygotowania dyni. Musisz obrać go z twardej skóry i nasion i zetrzeć na grubej tarce. Następnie włóż do rondla z grubym dnem i wlej tam tyle mleka (możesz użyć wody), aby przykryła dynię do połowy. Gotuj dynię na małym ogniu ,aż będzie miękka (miękka). Jeśli pod koniec gotowania na patelni pozostanie nadmiar płynu, należy go spuścić.

załatwione z ryżem i dynią, teraz możesz wrócić do rodzynek. Musisz spuścić z niego wodę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli masz duże suszone owoce, musisz je pokroić.

ostatnim etapem gotowania jest połączenie wszystkich składników. Dodaj ryż, rodzynki, miód (lub cukier) i cynamon do dyni. Wszystko dobrze wymieszaj i pozwól mu trochę zaparzyć.

nadzienie z dyni jest gotowe do użycia. Piecz ciasta z przyjemnością!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy