skład / składniki
metoda gotowania
ryż i dynia do nadzienia ugotujemy osobno, w przeciwnym razie nasze nadzienie zamieni się w nieestetyczny bałagan. Ale warto rozpocząć gotowanie od przygotowania rodzynek. Należy go spłukać, zalać gorącą wodą i pozostawić do pęcznienia.
podczas moczenia rodzynek możesz zrobić ryż. Należy go również dokładnie spłukać, włożyć do rondla i zalać wodą 1 cm powyżej poziomu ryżu. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Gotowy ryż należy schłodzić.
Czas gotowania ryżu można wykorzystać do przygotowania dyni. Musisz obrać go z twardej skóry i nasion i zetrzeć na grubej tarce. Następnie włóż do rondla z grubym dnem i wlej tam tyle mleka (możesz użyć wody), aby przykryła dynię do połowy. Gotuj dynię na małym ogniu ,aż będzie miękka (miękka). Jeśli pod koniec gotowania na patelni pozostanie nadmiar płynu, należy go spuścić.
załatwione z ryżem i dynią, teraz możesz wrócić do rodzynek. Musisz spuścić z niego wodę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli masz duże suszone owoce, musisz je pokroić.
ostatnim etapem gotowania jest połączenie wszystkich składników. Dodaj ryż, rodzynki, miód (lub cukier) i cynamon do dyni. Wszystko dobrze wymieszaj i pozwól mu trochę zaparzyć.
nadzienie z dyni jest gotowe do użycia. Piecz ciasta z przyjemnością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g