kawior grzybowy z masła

Jak zrobić pyszny kawior z masła? Ten przepis podpowie Ci! To niesamowicie smaczne i łatwe do przygotowania danie. Gotuję go przez cały rok: latem ze świeżych grzybów, przez resztę czasu z mrożonych. Możesz dodać do niego dowolne inne warzywa i przyprawy, co odświeża smak kawioru. Tylko tutaj jest przechowywany przez krótki czas – ale nigdy się nie zepsuł, ponieważ po prostu nie ma czasu!))) A jeśli wysterylizujesz i zwiniesz, będzie przechowywany przez całą zimę.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 20 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

Grzyby maślane są dość "oślizgłe", więc musisz zwrócić należytą uwagę na proces przygotowawczy.

więc przygotowujemy grzyby:

1. Dobrze spłucz masło i dokładnie je wyczyść.
2. Opłucz masło jeszcze kilka razy i namocz je w bardzo zimnej wodzie z solą przez 10-15 minut.
3. Gotuj grzyby w osolonej wodzie (po gotowaniu przez 5-10 minut).
4. Odcedź wodę z oleju i opłucz je w durszlaku pod bieżącą wodą.
5. Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.

podczas gdy woda spływa z grzybów, możesz przejść do głównej części gotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
2. Pokrój gotowane masło na małe kawałki.
3. Dodaj grzyby na patelnię i smaż, aż płyn całkowicie odparuje.
4. Sól do smaku.

podawanie, przechowywanie, użytkowanie:

- gotowe danie można natychmiast podać na stole w czystej postaci lub w razie potrzeby przyprawione ziołami / czosnkiem;
- do przechowywania kawioru włóż do szklanego pojemnika i wstaw do lodówki (okres przechowywania-kilka dni);
- do długotrwałego przechowywania włóż gorący kawior do sterylnych słoików i sterylizuj (wystarczy 15 minut po zagotowaniu wody).

użyj kawioru do robienia kanapek, jako nadzienia do pasztecików, naleśników, jako przystawki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy