makaron udon z kurczakiem, grzybami i warzywami

Przygotuj rodzinny obiad po japońsku! Apetycznie i niesamowicie smacznie! Całkowicie proste w gotowaniu danie o japońskim smaku. Wszystko, czego potrzebujesz, to kupić makaron i pyszny sos sojowy, pozostałe składniki są najbardziej zwyczajne. Okazuje się bardzo smaczne! Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 59 % 22 g
161 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
2. Pokrój grzyby na mniej więcej te same kawałki.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paski.
4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, połóż filety, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj grzyby, smaż, mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu przez 10 minut.
6. Ugotuj makaron udon (postępuj zgodnie z zaleceniami producenta). Wrzuć gotowy makaron do durszlaka.
7. Dodaj cebulę na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut.
8. Włóż paprykę, wymieszaj.
9. Sól, pieprz. Kontynuuj smażenie wszystkiego razem, aż będzie gotowe.
10. Włóż makaron na patelnię, zalej sosem sojowym, gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty.
11. Ułóż gotowe danie w porcjowanych talerzach i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy