makaron granatowy pod sosem pomidorowym

opcja przygotowania tego pysznego i satysfakcjonującego Dania. Spodoba się wszystkim! W naszej rodzinie makaron jest bardzo lubiany, zwłaszcza przez małe gospodarstwa domowe. Zresztą chyba wszystkie dzieci je kochają :) dlatego do makaronu po marynarce moi bliscy traktują ze szczególnym niepokojem. Jedna z ulubionych potraw! Dziś mówię o tym, jak je gotuję.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 57 % 32 g
299 kcal
IG: 9 / 88 / 3

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu. Jedną szklankę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu odstawić na bok, aby przygotować sos. Posmaruj gotowy makaron odrobiną oleju.
2. W tym czasie obierz i pokrój cebulę na średnie kawałki.
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Ciepło jest silne.
4. Umieść cebulę, szczyptę soli, cukier na patelni. Mieszając podsmaż cebulę na złoty kolor (około 5 minut).
5. Otwórz puszkę gulaszu, zetrzyj mięso widelcem.
6. Obierz i drobno posiekaj czosnek, włóż go na patelnię do cebuli, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty (aż zacznie pachnieć).
7. Wlej ocet, poczekaj, aż wyparuje.
8. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż wszystko przez kilka minut.
9. Rozłóż gulasz, zmniejsz ciepło do umiarkowanego i zagotuj zawartość patelni.
10. Na patelni dodaj sól, czarny pieprz, suche przyprawy według własnego gustu. Wymieszać.
11. Wlej wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu. Nie musisz wylewać go na raz. Jeśli chcesz gęstszego sosu, potrzebujesz trochę wody. Aby uzyskać bardziej płynny, dodaj więcej.
12. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia i trzymaj na małym ogniu przez 3 minuty.
13. Włóż makaron na patelnię, dobrze wymieszaj, posyp posiekanymi ziołami.
14. Przykryj patelnię pokrywką, odstaw gotowe danie na kilka minut,a następnie podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy