macrurus zapiekany z ziemniakami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ugotujmy więc pyszną rybę z ziemniakami:
- ziemniaki myjemy i gotujemy;
- ryby czyścimy, myjemy i suszymy ręcznikiem;
- pocieramy tuszę solą, przyprawami, sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut;
- ziemniaki kroimy wzdłuż na 4-6 plasterków;
- natrzyj blachę do pieczenia olejem, połóż rybę na środku;
- rozłóż ziemniaki wokół, połóż kilka cytrynowych pierścieni na rybie
(ziemniaków nie można piec razem z rybą, ale podawać gotowane-wybierz opcję do smaku);
- przykryj folią i piecz wszystko przez maksymalnie 15 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza.
podawaj z koperkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Macrurus - 60 kcal/100g

