Mashurda po uzbecku

rozcieńczyć zimowy chłód orientalnymi nutami! Bajecznie smaczne i pachnące! Danie jest obfite i Polecane na zimę, ale robię je we wszystkich porach roku. Mashkhurda przypomina trochę gruzińską zupę kharcho, ale okazuje się bardziej nasycona. Wychodzimy " z hukiem", a jeśli któryś z przyjaciół lub krewnych dostanie się na obiad z tym pysznym, koniecznie poproszą o przepis)))
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
53 kcal
IG: 60 / 20 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Mashkhurda to tradycyjne zimowe danie kuchni uzbeckiej. Podobnie jak wiele orientalnych potraw, gotuje się go na jagnięcinie lub wołowinie, a także jest bardzo pikantny i ostry.

1. Wołowinę należy podzielić na małe porcje.
2. Warzywa obrać i pokroić: marchewkę w paski, cebulę i paprykę w małe kostki.
3. Rozgrzej olej roślinny w kotle o odpowiedniej wielkości i na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż wołowinę na złoty kolor.
4. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj paprykę i smaż przez kilka minut.
5. Dodaj czosnek i przyprawy przepuszczone przez prasę do pasty pomidorowej, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki "zaprzyjaźniły się". Nawiasem mówiąc, latem zamiast makaronu można użyć pokrojonych w kostkę pomidorów (nie zapomnij ich obrać) lub przecieru pomidorowego.
6. Dodaj pikantną pastę do mieszanki mięsno-warzywnej, dobrze wymieszaj i zalej wszystko wodą. W tym momencie dodaje się trochę soli, wszystko doprowadza się do wrzenia i gotuje przez 20 minut na małym ogniu.
7. Podczas gdy mięso marnieje, musisz obrać i pokroić ziemniaki w małe kostki, opłukać fasolę mung i ryż. Mung będzie musiał leżeć w zimnej wodzie przez 15 minut, aby szybciej się ugotował.
8. Najpierw dodaj ziemniaki i fasolę mung, włóż ryż po tym, jak ziarna fasoli mung zaczną pękać.
9. Następnie gotuj zupę, aż ryż będzie gotowy.
10. Dopiero po pełnej gotowości próbujemy potrawy i solimy do smaku.
11. Możesz podawać mashhurdę z drobno posiekanymi ziołami, kwaśną śmietaną lub czosnkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy