Palak Mung dal - Mash ze szpinakiem po indyjsku

spróbuj przygotować obfite i bardzo smaczne danie kuchni indyjskiej! Niezwykle smaczne i bardzo kolorowe. Ogólnie uwielbiam kuchnię indyjską, zwłaszcza dania bezmięsne, ponieważ od wielu lat jestem wegetarianką. A to danie to także kuchnia ajurwedyjska. Dzielę się przepisem i mam nadzieję, że spodoba ci się tak samo jak ja.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 59 % 13 g
101 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Moczyć mung przez kilka godzin.
2. Zagotuj do stanu lekkiej twardości.
3. Drobno posiekaj cebulę, imbir, czosnek i smaż w kotle (lub kaczątku) w oleju, aż cebula będzie miękka.
4. Dodaj wszystkie przyprawy, chili i sól, wymieszaj kilka razy.
5. Pokrój na małe kliny i dodaj pomidory. Gotuj, aż pomidory zmiękną.
6. Szpinak grubo posiekaj i dodaj razem z mashem do przygotowywanego Dania.
7. Gotuj jeszcze około 6 minut, aż szpinak się ugotuje.

podawaj na gorąco. I smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy