Gnocchi ziemniaczane z bazylią

co jest niezwykłego do gotowania z ziemniakami? Oczywiście włoskie gnocchi! Gnocchi to tradycyjne danie Włochów, które jest bardzo popularne-zwłaszcza z różnymi pysznymi sosami. Teraz jest popularny w naszej rodzinie:) to danie może działać jako osobne niezależne danie lub może być doskonałym dodatkiem do mięsa lub ryb!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 66 % 23 g
172 kcal
IG: 59 / 0 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

dokładnie umyj i dobrze wysusz ziemniaki. Przebij go w kilku miejscach widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 190 stopni przez 35-40 minut. Lepiej piec ziemniaki na cienkiej warstwie soli. To nada mu wyjątkowy smak. Kiedy ziemniaki są łatwe do przebicia nożem, a ich skóra trochę się odsuwa, można je wyjąć.

obierz lekko schłodzone ziemniaki i zetrzyj, lepiej - małe. Następnie dodaj do niego żółtko, posiekaną bazylię, mąkę. Sól i pieprz do smaku.

powstałe ciasto delikatnie zagniatamy, stopniowo dodając mąkę, aż przestanie być lepkie. Teraz ciasto należy podzielić na kilka kawałków i z każdego zrolować kiełbasę. Pokrój kiełbaski na małe kawałki. Każdy kawałek jest lekko dociskany widelcem, tworząc Klasyczne gnocchi.

zanurz gnocchi w osolonej wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Gnocchi ziemniaczane ugotowane! Przygotowujemy sos, dla którego roztapiamy masło na patelni, wkładamy do niego kilka liści bazylii, rozprowadzamy pierogi i podgrzewamy je przez kilka minut.

natrzyj skórkę z cytryny i twardy ser. Posyp je gotowym daniem ułożonym w porcjowanych talerzach, polej je resztkami sosu z patelni, udekoruj świeżą bazylią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy