nieoszlifowany ryż z pieczoną dynią

Chcesz zaskoczyć swoich krewnych oryginalnym zdrowym daniem? Zapisz przepis! Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub po prostu lubisz pyszne i zdrowe jedzenie, nie możesz obejść się bez tego przepisu. Ryż z pieczoną dynią jest idealny na śniadanie, lunch lub kolację, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Bardzo łatwe do przygotowania danie!
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 73 % 22 g
131 kcal
IG: 13 / 65 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie dyni, ponieważ w tym przepisie gotuje się najdłużej. Aby to zrobić, umyj dynię i pokrój na duże kawałki. Możesz natychmiast obrać dynię z nasion i skórki lub zrobić to po upieczeniu. Teraz owinąć dynię folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Jeśli nie masz piekarnika lub nie chcesz spędzać dużo czasu na gotowaniu dyni, zamiast piec, możesz zgasić ją na małym ogniu.

2. Pestki dyni można opcjonalnie wysuszyć na patelni na złoty kolor. Mogą ozdobić gotowe danie.

3. Teraz zróbmy ryż. Ten przepis wymaga kruchego, nie gotowanego ryżu. Dlatego przed gotowaniem należy go kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ryż.

4. Aby nadać potrawie niepowtarzalny smak, musisz zrobić prosty i bardzo smaczny sos. Aby to zrobić, połącz wszystkie pozostałe składniki w misce. Pamiętaj, aby spróbować gotowego sosu i w razie potrzeby dodać więcej cukru.

5. Połóż gotowy ryż na naczyniu, dodaj miękkie i soczyste kawałki melona na wierzchu, zalej naczynie powstałym sosem. Udekoruj gotowe danie rukolą i ziarnami słonecznika.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Ryż Nieszlifowany - 285   kcal/100g

Podobne przepisy