skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie dyni, ponieważ w tym przepisie gotuje się najdłużej. Aby to zrobić, umyj dynię i pokrój na duże kawałki. Możesz natychmiast obrać dynię z nasion i skórki lub zrobić to po upieczeniu. Teraz owinąć dynię folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Jeśli nie masz piekarnika lub nie chcesz spędzać dużo czasu na gotowaniu dyni, zamiast piec, możesz zgasić ją na małym ogniu.
2. Pestki dyni można opcjonalnie wysuszyć na patelni na złoty kolor. Mogą ozdobić gotowe danie.
3. Teraz zróbmy ryż. Ten przepis wymaga kruchego, nie gotowanego ryżu. Dlatego przed gotowaniem należy go kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ryż.
4. Aby nadać potrawie niepowtarzalny smak, musisz zrobić prosty i bardzo smaczny sos. Aby to zrobić, połącz wszystkie pozostałe składniki w misce. Pamiętaj, aby spróbować gotowego sosu i w razie potrzeby dodać więcej cukru.
5. Połóż gotowy ryż na naczyniu, dodaj miękkie i soczyste kawałki melona na wierzchu, zalej naczynie powstałym sosem. Udekoruj gotowe danie rukolą i ziarnami słonecznika.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Ryż Nieszlifowany - 285 kcal/100g