Zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj proso i spłucz wodą. Wlać 1,5 L zimnej wody i gotować do miękkości. Posolić.
2. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę obrać z nasion i drobno posiekać. Przełóż czosnek przez prasę. Koperek umyć i drobno posiekać.
3. Cebulę z marchewką i dodaj do garnka do kaszy jaglanej.
4. Gotuj zupę przez około 5 minut, a następnie pieprz i sól do smaku, dodaj czosnek, zioła.
5. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Dodaj paprykę i wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g