Zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

jasna i pyszna zupa jaglana z warzywami i czosnkiem! Jeden ze starych i sprawdzonych przepisów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
25 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Posortuj proso i spłucz wodą. Wlać 1,5 L zimnej wody i gotować do miękkości. Posolić.

2. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę obrać z nasion i drobno posiekać. Przełóż czosnek przez prasę. Koperek umyć i drobno posiekać.

3. Cebulę z marchewką i dodaj do garnka do kaszy jaglanej.

4. Gotuj zupę przez około 5 minut, a następnie pieprz i sól do smaku, dodaj czosnek, zioła.

5. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Dodaj paprykę i wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy