Tortiglioni z włoską mieszanką warzyw

niezwykle smaczne danie, które absolutnie każdy pokocha. Tortiglioni to tradycyjne danie Włochów (i uważa się, że makaron o takim kształcie został wymyślony w Neapolu), który jest dużym makaronem z pszenicy durum. Tortiglioni wykonane według tego przepisu to danie, które z dużym prawdopodobieństwem stanie się ulubionym codziennym daniem Twojej rodziny. Jest również idealny do serwowania gościom.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 65 % 44 g
344 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zacznijmy gotować:

1. Makaron wsypujemy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do stanu "al dente" (półgotowania), aby mocno utrzymywały swój kształt i nie pełzały.
2. Zamrożoną mieszankę włoskich warzyw dokładnie myjemy w zimnej wodzie, suszymy na papierowej serwetce i wlewamy na gorącą patelnię z oliwą z oliwek.
3. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut. Upewnij się, że warzywa pozostają elastyczne i nie są przegrzane.

do przygotowania sosu:

1. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
2. Trzy na grubej tarce ser i dodaj do stopionego masła. Dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany czosnek i trochę soli.
3. Przefiltruj powstały sos przez drobny sitko.

wymieszaj gotowy makaron z mieszanką warzywną, polej sosem śmietanowym i posyp startym serem. Przed podaniem danie można ozdobić świeżymi ziołami, posypać przyprawami według własnego gustu. Ale jest to opcjonalne-okazuje się więc piękne i smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Włoska mieszanka mrożona - 114   kcal/100g

Podobne przepisy