ucho karpiowe

Prosty przepis na rybę stawową. Pyszne i satysfakcjonujące! Bardzo prosty i pyszny przepis na zupę. Co więcej, staw ryby nie są drogie i łatwo je kupić.
Evochka84Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 57 % 17 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

umieścić gotować, wcześniej dobrze umyte, obrane, wypatroszone i bez głowy karpia, w garnku z 5 litrami wody. Kiedy ryba jest gotowana, wyciągnij ją i odłóż na bok. Odcedź bulion (opcjonalnie), dodaj sól i dodaj jęczmień, pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.

podczas gotowania jęczmienia perłowego pokrój cebulę, ziemniaki i marchewkę (wszystkie w kostkę) i po 20 minutach dodaj na przemian, najpierw marchewki - pozostaw do gotowania przez 10 minut, a następnie cebulę (można wstępnie usmażyć) - pozostaw na 10 minut, na zakończenie ziemniaki. Następnie dodaj posiekane zioła, ziarna pieprzu i liście laurowe i gotuj wszystko, aż będzie ugotowane na minimalnym ogniu.

gdy zupa będzie gotowa, dodaj mięso wcześniej ugotowanego karpia, które zostało już zdemontowane z kości i skóry. Ucho gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy