skład / składniki
metoda gotowania
umieścić gotować, wcześniej dobrze umyte, obrane, wypatroszone i bez głowy karpia, w garnku z 5 litrami wody. Kiedy ryba jest gotowana, wyciągnij ją i odłóż na bok. Odcedź bulion (opcjonalnie), dodaj sól i dodaj jęczmień, pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.
podczas gotowania jęczmienia perłowego pokrój cebulę, ziemniaki i marchewkę (wszystkie w kostkę) i po 20 minutach dodaj na przemian, najpierw marchewki - pozostaw do gotowania przez 10 minut, a następnie cebulę (można wstępnie usmażyć) - pozostaw na 10 minut, na zakończenie ziemniaki. Następnie dodaj posiekane zioła, ziarna pieprzu i liście laurowe i gotuj wszystko, aż będzie ugotowane na minimalnym ogniu.
gdy zupa będzie gotowa, dodaj mięso wcześniej ugotowanego karpia, które zostało już zdemontowane z kości i skóry. Ucho gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g