kompot z ksylitolem

pyszny i słodki napój z kwaskowatością dla tych, którzy nie jedzą cukru! Wspaniały napój ze zdrowych składników-słodkich i pachnących truskawek, kwaśnego rabarbaru, bogatej pomarańczy. Zdrowy i orzeźwiający, tonizujący, poprawiający nastrój:) a co najważniejsze - bez cukru. Spróbuj!
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na duże kawałki, a następnie włożyć do rondla.
2. Dobrze opłucz truskawki, pozwól wodzie spłynąć, oderwij ogony i dodaj do rabarbaru.
3. Napełnij truskawki i rabarbar wodą.
4. Dodaj ksylitol(ilość można dostosować do własnych upodobań, ale pamiętaj, że dzienna dawka nie powinna przekraczać 40-50 g).
5. Postaw patelnię na ogniu, poczekaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień.
6. Gotuj kompot przez kilka minut (nie więcej niż pięć).
7. Włóż skórkę do rondla, odczekaj minutę i wlej sok pomarańczowy.
8. Zdejmij patelnię z ognia.
9. Poczekaj, aż kompot całkowicie ostygnie, pamiętaj, aby go odcedzić.
10. Podawaj aromatyczny napój z kawałkami lodu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Ksylitol - 243   kcal/100g

Podobne przepisy