kompot z ksylitolem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na duże kawałki, a następnie włożyć do rondla.
2. Dobrze opłucz truskawki, pozwól wodzie spłynąć, oderwij ogony i dodaj do rabarbaru.
3. Napełnij truskawki i rabarbar wodą.
4. Dodaj ksylitol(ilość można dostosować do własnych upodobań, ale pamiętaj, że dzienna dawka nie powinna przekraczać 40-50 g).
5. Postaw patelnię na ogniu, poczekaj, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień.
6. Gotuj kompot przez kilka minut (nie więcej niż pięć).
7. Włóż skórkę do rondla, odczekaj minutę i wlej sok pomarańczowy.
8. Zdejmij patelnię z ognia.
9. Poczekaj, aż kompot całkowicie ostygnie, pamiętaj, aby go odcedzić.
10. Podawaj aromatyczny napój z kawałkami lodu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Ksylitol - 243 kcal/100g