Przepisy na dania z ksylitolem pomagają osobom chorym na cukrzycę, ale jednocześnie nie tracą zainteresowania słodyczami. W przemyśle spożywczym składnik jest oznaczony krótką nazwą-E967. Suplement jest całkowicie nieszkodliwy, a ponadto może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Producenci włączają go do dżemów, lodów, czekolady, gum do żucia, produktów mlecznych.
tabela wymiany produktów:
eksperci twierdzą, że stosując ten substytut cukru, można przywrócić równowagę mineralną w organizmie, istnieje również opinia, że żucie gumy z jej zawartością zapobiega rozwojowi zapalenia ucha środkowego. Z ksylitolem możesz przygotować dżem lub dżem, podczas gdy ich smak nie będzie gorszy od gotowanego z cukrem. Słodycze, które ograniczają się do używania tego ostatniego, z przyjemnością oddadzą się rumianym wypiekom i przepysznym smakołykom. Jednak stosowanie dodatku ma również kilka cech związanych z jego właściwościami - na przykład nie nadaje się do ciasta drożdżowego, ponieważ hamuje aktywność drożdży.