dżem ksylitolowy

dżem dietetyczny? To jest prawdziwe! Poznaj przepis! Jest to niezwykle smaczny dżem, którego cechą charakterystyczną jest to, że można go jeść nawet osoby chore na cukrzycę. Tego przepisu nauczyła mnie moja kuzynka, która uwielbia słodycze, ale mimo to zawsze jest szczupła i wysportowana. Cóż, sekretem przygotowania tego wspaniałego deseru jest to, że dżem gotuje się za pomocą substytutu cukru!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 9 h 20 min

dżem truskawkowy z ksylitolem jest przygotowywany w taki sam sposób, jak zwykły. Do gotowania dżemu najlepiej nadają się naczynia emaliowane. Na drugim miejscu pod względem przydatności do przygotowania tego aromatycznego deseru znajduje się pojemnik ze stali nierdzewnej, ale naczynia aluminiowe są całkowicie nieodpowiednie do tego celu.

1. Truskawki są czyszczone z zielonych łodyg, przenoszone i myte.
2. Jagody układa się w przygotowanym naczyniu, wlewa do rozcieńczonego w przegotowanej wodzie ksylitolu.
3. Dżem gotuje się w kilku podejściach:

- najpierw masę należy zagotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z pieca;
- po 3-5 godzinach (po całkowitym ostygnięciu) ponownie włącz ogień na minimum, zagotuj przyszły dżem i gotuj, mieszając, 5 minut, ponownie zdejmij patelnię z ognia;
- po kolejnych 2-3 godzinach Przywróć dżem do ognia i gotuj przez 5-10 minut.

gotowy gorący dżem wlewa się do przygotowanych sterylizowanych słoików, które są zamykane sterylnymi pokrywkami.

deser jest przechowywany w lodówce lub piwnicy i podawany z suchymi ciasteczkami pod herbatą owocową.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ksylitol - 243   kcal/100g

Podobne przepisy