skład / składniki
metoda gotowania
dżem truskawkowy z ksylitolem jest przygotowywany w taki sam sposób, jak zwykły. Do gotowania dżemu najlepiej nadają się naczynia emaliowane. Na drugim miejscu pod względem przydatności do przygotowania tego aromatycznego deseru znajduje się pojemnik ze stali nierdzewnej, ale naczynia aluminiowe są całkowicie nieodpowiednie do tego celu.
1. Truskawki są czyszczone z zielonych łodyg, przenoszone i myte.
2. Jagody układa się w przygotowanym naczyniu, wlewa do rozcieńczonego w przegotowanej wodzie ksylitolu.
3. Dżem gotuje się w kilku podejściach:
- najpierw masę należy zagotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z pieca;
- po 3-5 godzinach (po całkowitym ostygnięciu) ponownie włącz ogień na minimum, zagotuj przyszły dżem i gotuj, mieszając, 5 minut, ponownie zdejmij patelnię z ognia;
- po kolejnych 2-3 godzinach Przywróć dżem do ognia i gotuj przez 5-10 minut.
gotowy gorący dżem wlewa się do przygotowanych sterylizowanych słoików, które są zamykane sterylnymi pokrywkami.
deser jest przechowywany w lodówce lub piwnicy i podawany z suchymi ciasteczkami pod herbatą owocową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ksylitol - 243 kcal/100g