słodki ryż z suszonymi morelami

ryż z suszonymi owocami to najlepszy początek dnia! Zobacz prosty przepis! Jest to prosta opcja przygotowania pysznego, a także zdrowego dania. Ryż jest delikatny, o bogatym smaku, a słodycz rodzynek i kwaskowatość suszonych moreli nadają mu pysznego akcentu. To tylko dar niebios dla tych, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo! Nawiasem mówiąc, dzieci po prostu uwielbiają taki ryż :)
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 32 g
144 kcal
IG: 16 / 84 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

ryż ten przepis wykorzystuje słodki (lub jak to się nazywa - lepki). Jest to bardzo popularna odmiana w krajach azjatyckich. Aby przygotować słodki ryż z suszonymi owocami, musisz najpierw przygotować produkty:

- opłucz ryż kilka razy, aż woda spod niego zacznie płynąć przezroczysta;
- moczyć ryż w zimnej wodzie przez 10 minut;
- suszone morele umyć i osuszyć;
- rodzynki umyć, poparzyć i osuszyć.

następnie zalej ryż wodą, zagotuj i gotuj do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

podczas gotowania ryżu pokrój suszone morele na małe kawałki. Jeśli masz duże rodzynki, możesz je również przeciąć na pół lub zostawić w całości.

ugotowany ryż ułożyć na talerzu, dodać suszone owoce i wymieszać.

podawaj na gorąco lub na zimno jako śniadanie lub deser. Uwielbiamy też podlewać go miodem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Słodki ryż - 350   kcal/100g

Podobne przepisy