skład / składniki
metoda gotowania
ryż ten przepis wykorzystuje słodki (lub jak to się nazywa - lepki). Jest to bardzo popularna odmiana w krajach azjatyckich. Aby przygotować słodki ryż z suszonymi owocami, musisz najpierw przygotować produkty:
- opłucz ryż kilka razy, aż woda spod niego zacznie płynąć przezroczysta;
- moczyć ryż w zimnej wodzie przez 10 minut;
- suszone morele umyć i osuszyć;
- rodzynki umyć, poparzyć i osuszyć.
następnie zalej ryż wodą, zagotuj i gotuj do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
podczas gotowania ryżu pokrój suszone morele na małe kawałki. Jeśli masz duże rodzynki, możesz je również przeciąć na pół lub zostawić w całości.
ugotowany ryż ułożyć na talerzu, dodać suszone owoce i wymieszać.
podawaj na gorąco lub na zimno jako śniadanie lub deser. Uwielbiamy też podlewać go miodem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słodki ryż - 350 kcal/100g