słodki ryż z jabłkami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
aby uzyskać delikatną konsystencję, nie myj ryżu.
rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Gdy zacznie pachnieć, dodaj ryż i mieszając smaż na średnim ogniu przez 4 minuty. Olej powinien pokryć każdy ryż, który do tego czasu będzie już trochę przezroczysty.
sól, dodaj cynamon i trochę szafranu. Kładziemy również parzone rodzynki. I zaczynamy dodawać przegotowaną wodę w małych porcjach.
gdy ryż wchłonie całą wodę, wlej następną porcję.
do półgotowanego ryżu dodaj grubo posiekane jabłka i brązowy cukier, wymieszaj.
dodaj wodę do ryżu, aż osiągnie gotowość i pożądaną konsystencję.
podawaj słodki ryż z jabłkami w porcjowanych talerzach, w razie potrzeby posyp brązowym cukrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Słodki ryż - 350 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g