słodki ryż z jabłkami

gotuj ryż z jabłkami - jest pyszny i niezwykły. Jedz dobrze! To danie ma delikatną konsystencję o łagodnej kwaskowatości i wyrafinowanym smaku. Z reguły jest to jedna z opcji naszego niedzielnego śniadania, ponieważ jest smaczna i sycąca, a także zdrowa. Ryż, którego zawsze używam, jest słodki, ponieważ ma korzystny wpływ na ludzkie ciało. To właśnie ta azjatycka odmiana ryżu jest używana w różnych potrawach dietetycznych i wielu orientalnych deserach.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 74 % 45 g
309 kcal
IG: 7 / 91 / 2

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

aby uzyskać delikatną konsystencję, nie myj ryżu.
rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Gdy zacznie pachnieć, dodaj ryż i mieszając smaż na średnim ogniu przez 4 minuty. Olej powinien pokryć każdy ryż, który do tego czasu będzie już trochę przezroczysty.
sól, dodaj cynamon i trochę szafranu. Kładziemy również parzone rodzynki. I zaczynamy dodawać przegotowaną wodę w małych porcjach.
gdy ryż wchłonie całą wodę, wlej następną porcję.
do półgotowanego ryżu dodaj grubo posiekane jabłka i brązowy cukier, wymieszaj.
dodaj wodę do ryżu, aż osiągnie gotowość i pożądaną konsystencję.

podawaj słodki ryż z jabłkami w porcjowanych talerzach, w razie potrzeby posyp brązowym cukrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Słodki ryż - 350   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy