Zupa z czarnej soczewicy

zafunduj sobie aromatyczną zupę z czarnej soczewicy. Jest pyszny i zdrowy! Nie tak dawno temu spotkałem tak wspaniałe rośliny strączkowe, jak czarna soczewica. Od razu wprowadziłam ją do swojej diety, ponieważ jestem zagorzałym zwolennikiem zdrowego odżywiania. Chcę podzielić się z wami ciekawą opcją przygotowania pachnącej zupy z piękną czarną soczewicą. Bardzo podobało mi się to danie, zwłaszcza jako lekki, ale satysfakcjonujący obiad.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 57 % 8 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jeśli mówimy o soczewicy, jest ona częścią diety mieszkańców wielu krajów świata od pierwszego wieku. Ale czarny gatunek został wyhodowany w Kanadzie, ale bardzo szybko rozprzestrzenił się na cały świat i był bardzo lubiany przez zwolenników zdrowej diety i wegetarian.

proces przygotowania zupy z czarnej soczewicy można rozpocząć od przygotowania składników:
- warzywa w razie potrzeby umyć i obrać;
- koper włoski, seler, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę;
- czosnek bardzo drobno posiekany;
- zetrzyj ser na grubej tarce.

następnie wlej oliwę z oliwek do rondla z grubym dnem, lekko podgrzej i dodaj przygotowane warzywa, czosnek. Sól, pieprz i gotuj warzywa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Zajmie to 7-10 minut.

wlej soczewicę do rondla i mieszając, a następnie przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj sos, pomidory, a także wodę, zwiększ ogień i zagotuj. Zmniejsz ogień, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie gotowa(20 minut). Na tym etapie zupa jest prawie gotowa, pozostaje ocenić jej gęstość i smak. W związku z tym, jeśli to konieczne, dodaj sól, dodaj i dodaj wodę, a następnie ponownie zagotuj. Wyłącz ogień, włóż starty ser i wymieszaj.

podawaj zupę z czarną soczewicą, gdy ser całkowicie się rozpuści w porcjowanych talerzach, posypując posiekanymi ziołami według uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czarna soczewica - 324   kcal/100g
  • SOS Demi-Glace - 51   kcal/100g

Podobne przepisy