skład / składniki
metoda gotowania
jeśli mówimy o soczewicy, jest ona częścią diety mieszkańców wielu krajów świata od pierwszego wieku. Ale czarny gatunek został wyhodowany w Kanadzie, ale bardzo szybko rozprzestrzenił się na cały świat i był bardzo lubiany przez zwolenników zdrowej diety i wegetarian.
proces przygotowania zupy z czarnej soczewicy można rozpocząć od przygotowania składników:
- warzywa w razie potrzeby umyć i obrać;
- koper włoski, seler, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę;
- czosnek bardzo drobno posiekany;
- zetrzyj ser na grubej tarce.
następnie wlej oliwę z oliwek do rondla z grubym dnem, lekko podgrzej i dodaj przygotowane warzywa, czosnek. Sól, pieprz i gotuj warzywa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Zajmie to 7-10 minut.
wlej soczewicę do rondla i mieszając, a następnie przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj sos, pomidory, a także wodę, zwiększ ogień i zagotuj. Zmniejsz ogień, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie gotowa(20 minut). Na tym etapie zupa jest prawie gotowa, pozostaje ocenić jej gęstość i smak. W związku z tym, jeśli to konieczne, dodaj sól, dodaj i dodaj wodę, a następnie ponownie zagotuj. Wyłącz ogień, włóż starty ser i wymieszaj.
podawaj zupę z czarną soczewicą, gdy ser całkowicie się rozpuści w porcjowanych talerzach, posypując posiekanymi ziołami według uznania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czarna soczewica - 324 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g