ryż z żołądkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Opłucz żołądki z kurczaka i pokrój na 3 części. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę.
2. Włóż żołądki do rondla, wlej 350 ml wody, dodaj sól, czarny pieprz, całą cebulę i ząbek czosnku, zagotuj i gotuj przez około 1 godzinę na małym ogniu.
3. Odcedź resztki bulionu. Usuń Promień i czosnek.
4. Do rondla dodaj masło roślinne i masło, curry i kurkumę, smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.
5. Marchewki pokroić w paski i ułożyć na żołądkach. Smażyć, mieszając, jeszcze przez około 3 minuty.
6. Posortuj ryż, spłucz i dodaj do garnka. Wymieszać.
7. Wlej 300 ml wody, w razie potrzeby dopraw solą. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje. W tym czasie nie mieszaj ryżu i nie otwieraj pokrywki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g