skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzej obszerną patelnię wok na średnim ogniu (możesz wziąć zwykłą patelnię, najważniejsze jest to, że jest wystarczająco głęboka i ma pokrywkę), wlej do niej oliwę z oliwek.
2. Umyj szalotkę, drobno posiekaj. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.
3. W rozgrzanej oliwie z oliwek włożyć cebulę i kleik czosnkowy, dodać pieprz i tymianek, smażyć na złoty kolor.
4. Następnie wlej sos chili i gotuj przez kolejną minutę.
5. A teraz wlej białe wino, pozwól mu się dobrze rozgrzać, a następnie włóż małże, sól, wymieszaj i przykryj.
6. Gotuj na wolnym ogniu, aż małże się otworzą (nie zajmie to więcej niż 5 do 7 minut), od czasu do czasu mieszając.
7. Umyj pietruszkę, osusz, posiekaj nożem.
podawaj na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g